Hlavní obsah

Vyšší úroda? Pekaři přesto zdraží

Právo, Jiří Novotný

Žně se v Česku dostávají do závěrečné fáze. Úroda je sice vyšší než loni a půl procenta nad desetiletým průměrem, horší je to ovšem s kvalitou. Svaz pekařů a cukrářů proto už naznačil, že pečivo i chléb opět podraží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle odhadu, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), se sklidí téměř sedm milionů tun základních obilovin (bez kukuřice na zrno), zhruba o osm procent více než před rokem.

„Hektarový výnos obilovin je v průměru 5,49 tuny z hektaru a meziročně stoupl o 6,2 procenta. Navíc se o 1,8 procenta na 1,172 milionu hektarů rozšířily osevní plochy. Meziročně jich ubylo pouze u jarních obilovin,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Téměř dvojnásobně více než loni a o 13,5 procenta nad desetiletým průměrem se urodilo máku. Podle odhadu se ho sklidí 25 tisíc tun.

Naopak osevní plocha řepky se meziročně snížila o 7,8 procenta a její výnos letos klesne o 8,2 procenta na 3,15 tuny z hektaru. V důsledku toho bude řepky jen 1,194 milionu tun, o 216 tisíc tun méně než při loňské sklizni.

Nižší kvalita zvedne pekárnám náklady

„Pokud jde o kvalitu potravinářské pšenice i sladovnického ječmene, ta je v důsledku velkého sucha a tepla v červnu a červenci spíše podprůměrná,“ konstatovala Vodičková. Podle Tomáše Maiera z České zemědělské univerzity přispělo k vyšší úrodě obilovin příznivější počasí než loni.

„Na déšť sice není ani tento rok příliš bohatý, ale ten loňský byl silně podprůměrný. Přes větší úrodu však nelze očekávat, že by pekaři zlevnili, spíše naopak. V ceně pečiva je nejen mouka, ale i práce, investiční náklady,“ uvedl na ČT 24 Maier.

Tím argumentují při svých úvahách o zdražování i pekaři. „Pro nás je nižší kvalita obilí negativní zpráva. Mouka a těsto se budou muset technologicky upravovat, což s sebou nese zvýšené náklady. A vzhledem k tomu, že mouka je rozhodující pekařská surovina, je možné, že zvýšené náklady se budou muset vykompenzovat v cenách,“ řekl ČTK výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Pekárny také chtějí zvýšit mzdy, aby si udržely kvalifikované zaměstnance. Na dotaz, o kolik konkrétně tedy svou produkci zdraží, však Dřízal neodpověděl. „Zástupci profesních sdružení se nemohou vyjadřovat k predikci cen v oboru, protože to je zakázaná praktika a jsou za to vysoké sankce,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám