Hlavní obsah

Vysoké teploty a pojízdná prodejna bez registrace, i to zjistili veterináři

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Problémy s odpovídající teplotou nabízených potravin živočišného původu zjistili během května na vícerých místech České republiky inspektoři Státní veterinární inspekce (SVS). Dalším odhaleným nešvarem byla například neregistrovaná pojízdná prodejna v Praze, uvedl mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U stánku na trhu v Opavě nabízeli 15 kg salámu a klobás teplejších než 18 °C, u dalšího stánku tamtéž pak 8,5 kg mléčných výrobků obdobně teplých. To je podle Dubna 2,5krát více, než je přípustné. Ve Starči na Vysočině se jednalo o 10 kg salámů a párků taktéž při neodpovídající teplotě a bez ochrany před povětrnostními vlivy. Teplé a nechráněné maso objevili inspektoři i v Jaroměřicích nad Rokytnou.

„Na trzích v Praze 9 neměl provozovatel registrovanou pojízdnou prodejnu a ani nebyl s to doložit původ zhruba 25 kg vepřového masa, sádla a sádla se škvarky,“ sdělil Duben s tím, že dotyčný okamžitě musel ukončit prodej.

S prokázáním původu zboží měl problém prodejce 18 kg sýrů, másla a brynzy a 2 kg cikánské klobásy v Třinci, či provozovatel pojízdné prodejny z Mohelnice u 400 kg kuřecích produktů. „Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty,“ připomněl Duben.

Prošlá trvanlivost i listerie

Inspektoři se setkali i s výrobky nabízenými po datu minimální trvanlivosti. Například v Brně bylo nabízeno v jedné prodejně asi 15 kg prošlých uzenin a v Novém Městě v Moravskoslezském kraji 6 kg uzeného drůbežího, uzeného laloku a zavináčů.

Výskyt nebezpečných listerií zaregistrovali inspektoři ve 20 kg světlé tlačenky u výrobce ve Středočeském kraji. „V takovém případě je vysloven zákaz prodeje i výroby, dokud se po sanitaci neověří nepřítomnost listerií v prostředí,“ vysvětlil Duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám