Hlavní obsah

Výsledky ČEZu unikly kvůli nedostatečné ochraně intranetu

Praha

Pondělní předčasný únik části hospodářských výsledků energetické skupiny ČEZ způsobilo nedostatečné zabezpečení části vnitřního systému firmy - intranetu. Obchodní ani provozní systémy ale ohroženy nijak nebyly. Uvedl to mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZu Martin Roman

Článek

Výsledky v pondělí překvapivě zveřejnila agentura Reuters. [celá zpráva]

„Dostali se do vnitřního publikačního systému, kde jsou jen veřejné informace, ale zveřejňované v určitém čase," uvedl Kříž k pondělnímu překvapivému zveřejnění výsledků. "Byla učiněna opatření, aby se toto už nestalo," dodal.

ČEZ je podle mluvčího vystaven za půl roku přibližně deseti hackerským útokům. "Žádný hacker se ještě nikdy nedostal do vnitřních systémů firmy, jako je obchodní nebo provozní," poznamenal Kříž.

Výsledky poslány omylem dřív

Není to přitom poprvé, co má ČEZ problém s předčasně zveřejněnými výsledky. Letos v únoru společnost, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, omylem poslala čísla o hospodaření za loňský rok o několik dní dříve.

Ve druhém čtvrtletí ČEZ hospodařil s čistým ziskem 6,72 miliardy korun, což je meziroční pokles o téměř 40 procent. Za celé pololetí se čistý zisk meziročně snížil zhruba o 17 procent na 23,9 miliardy korun. Pokles zisku je výraznější, než čekali analytici.

Reklama

Výběr článků

Načítám