Hlavní obsah

Výrobci textilu tlačí EU k sankcím proti Číně

BRUSEL

Evropské textilky organizované ve sdružení Euratex vyzvaly Evropskou komisi i jednotlivé státy EU, aby zasáhly proti nynější invazi textilu z Číny. Od ledna 2005 zrušila EU kvóty na dovoz textilu, a do Evropy tak levné oblečení a obuv proudí ve stále větším množství.

Foto: internet

Většina textilu z Číny končí na tržištích.

Článek

Textilky se bojí o desetitisíce pracovních míst. Oblečení vyráběné v Evropě nemůže cenou konkurovat tomu asijskému, kde jsou minimální náklady na pracovní sílu.

Evropská komise rovnou odmítla, že by krok proti Číně měl nyní nějaký smysl. "Je předčasné vyvozovat závěr pouze z jediného měsíce," řekla mluvčí Evropské komise Claude Veron- Revilleová. Politici tvrdí, že textilky měly čas se na invazi levného zboží připravit a některé si s ní poradily. Orientují se například na výrobu kvalitního, byť dražšího oblečení.

Dovozní kvóty přestaly začátkem roku platit pro všechny země, expanze zboží ale nastala jen z Číny. Euratex chce ochranné klauzule na 12 druhů textilu a oděvních doplňků. "Ve všech těchto případech prokazují kombinace objemů a cen nade vší pochybnost nepřijatelné obchodní praktiky," sdělil ve zprávě.

Do ČR stoupl dovoz o třetinu

Evropský komisař pro zahraniční obchod Peter Mandelson v únoru v Pekingu navrhl, aby Čína podnikla více kroků k odvrácení záplavy vývozu levného textilu na světové trhy. Země už současně se zrušním kvót uvalila na vývoz textilu symbolická cla.

Vyspělé země mohou podle dohody o vstupu Číny do Světové obchodní organizace z roku 2001 uplatnit pro zboží v případě vysokého růstu importu limit dovozu do 7,5 procenta nad úroveň dodávek předešlého roku. Tyto země však musí dokázat, že jejich firmy skutečně čínskými dovozy trpí.

Po lednovém zrušení kvót výrazně vzrostla hodnota importu čínských oděvů a textilních výrobků i do České republiky. Jen v lednu se dovezlo zboží za přibližně 358 miliónů korun, což je o 100 miliónů víc než ve stejném měsíci loni.

Anketa

Kupujete oblečení na tržišti?
Ano, dražší si nemohu dovolit
24,8 %
Ano, ale jen někdy
20,1 %
Ne, chci, aby mi oblečení déle vydrželo
55,1 %
Celkem hlasovalo 149 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám