Hlavní obsah

Dovoz čínského textilu narostl v lednu o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Se začátkem roku 2005 zrušila Evropská unie dovozní kvóty na textil z Asie. Do Evropy, včetně ČR, tak začaly okamžitě proudit tuny textilu v ještě větším množství než dosud. Jen do ČR se v lednu dovezlo zboží v hodnotě 358 miliónů korun. Rok předtím to byl textil za zhruba 253 miliónů korun.

Foto: internet

Tržnice v ČR jsou plné padělaného zboží.

Článek

V evropských zemí tak musela být řada textilek uzavřena, případně musely omezit provoz. Po otevření trhu se výrobci o existenci bojí ještě více. Například v ČR by otevření trhu mohlo ohrozit až 120 tisíc pracovních míst.

Koncem loňského roku snížil produkci méně konkurenceschopné konfekce například písecký Jitex. Majitele šicí dílny ve Velkých Němčicích na Břeclavsku zase expanze levného textilu z Číny donutila uzavřít provoz, protože jeho rakouští obchodní partneři dali přednost levnějším čínským výrobkům.

Mnohé české firmy se rozhodly, že konkurenci budou čelit kvalitnějšími výrobky, byť za vyšší ceny. To je cesta, která zbývá většině evropských firem. Se svými náklady na práci nemohou konkurovat textilním firmám z Asie.

EU už zvažuje omezení

Čína sice zavedla vývozní cla na textil, ta jsou ale jen symbolická. Evropská unie tak už přemýšlí, jak příliv levného oblečení a doplňků omezit.

"EU monitoruje dovozy textilu z Číny a v případě, že by ohrožovaly textilní odvětví v EU, tak jednou z uvažovaných variant je omezení těchto dovozů," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Jedním z kroků, které už EU připravuje, je například důslednější boj proti padělkům, které se mezi textilem z Asie často najdou, případně vytvoření rezervního fondu, který by podpořil konkurenceschopnost evropského textilního průmyslu. Na omezení ale nemají zájem všichni. Například mnohé německé firmy investovaly do textilního průmyslu v Číně právě s tím, že dovozní kvóty padnou. 

V loňském roce dovezla Česká republika z Číny oděvní výrobky a doplňky v hodnotě 5,49 miliardy korun, což bylo zhruba o 1,5 miliardy korun více než v roce 2003. Dovoz čínských textilních přízí a tkanin se loni zvýšil téměř na 1,2 miliardy korun z 876 milionů v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Související články

EU se chce bránit levnému textilu z Číny

Začátkem příštího roku přestanou v zemích EU platit dovozní kvóty na textil z Číny. Evropa proto čeká, že oblečení z Asie se na kontinent pohrne v ještě větším...

Výběr článků

Načítám