Hlavní obsah

Výrobce Mozartových koulí krachuje

Návrh na konkurz u soudu v Salcburku na sebe podala společnost Salzburg Schokolade z Grödigu, která proslula výrobou slavných Mozartových koulí. Insolvenční řízení s firmou, která vyrábí jedinečné čokoládové bonbony pro americký koncern Mondelez, začalo podle stanice B92 už v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Mozartovy koule

Článek

I když firma byla v minulých letech v zisku, od roku 2020 na ni těžce dopadla pandemie covidu-19,“ napsal zaměstnancům i odborářům ředitel Christian Schügerl. „Poptávka klesla v důsledku značného úbytku turistů i akcí, jako jsou narozeninové či svatební oslavy. Navíc specializované cukrárny ve Vídni a Salcburku musely být zavřené i několik týdnů v kuse,“ vysvětloval.

„Současný lockdown i značný růst cen surovin, energie, nákladů na obaly i na dopravu věc dokonaly,“ dodal s tím, že firma podle něj nebude schopna vyplatit mzdy za listopad.

V čem si připravit horký nápoj na zahřátí

Tipy a trendy

Salzburg Schokolade vlastní závod v Plané na Tachovsku, který se specializuje na balení cukrovinek a potravin. Přesun balírny Mozartových koulí z mateřské továrny v Grödigu v roce 2010 vyvolal protesty rakouských odborů. Podle Schügerla se insolvence české pobočky netýká.

Z historie
Společnost Salzburg Schokolade vznikla v roce 1897 pod názvem Rajsigl-Süßwarenfabrik v Salcburku.
V roce 1956 přesídlila do Grödigu.
Kromě slavných Mozartových koulí pod značkou Nordpol dodává pro pekárenské a cukrárenské provozy polotovary jako nugát, marcipán, polevy i vafle.

Reklama

Výběr článků

Načítám