Hlavní obsah

Výrobce motorů Rolls-Royce zaznamenal největší ztrátu v historii

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platba za urovnání vyšetřování korupce a oslabení libry dostalo britského výrobce leteckých motorů firmu Rolls-Royce do největší ztráty v historii. Za loňský rok vykázal ztrátu 4,6 miliardy liber (146 miliard korun). Informoval o tom v úterý server BBC.

Foto: © Pool New / Reuters, Reuters

Motor Rolls Royce Trent XWB určený pro letadla Airbus A350 v továrně v Derby

Článek

Britský výrobce motorů Rolls-Royce se počátkem roku dohodl s britskými a americkými úřady na zaplacení 671 miliónů liber (21 miliard korun) na urovnání případů korupce, která se měla odehrávat především v Asii. [celá zpráva]

S náklady na urovnání firma počítala už v loňském účtování. List Guardian uvedl, že firma odepsala 4,4 miliardy liber na hodnotě finančních aktiv, kterými se zajišťuje proti kurzovým výkyvům. Kurz libry od referenda o brexitu loni v létě oslabila vůči dolaru téměř o 20 procent.

V prohlášení k výsledkům za loňský rok firma uvedla, že pro letošek očekává „mírné zlepšení“. Šéf firmy Warren East dodal, že firma musí zapracovat na zlepšení ziskových marží.

Rolls-Royce patří mezi největší britské vývozce, vyrábí motory pro vojenská a civilní letadla, ale i pro vlaky, lodě či jaderné ponorky. Výroba luxusních vozů stejného jména funguje od 70. let odděleně.

Reklama

Výběr článků

Načítám