Hlavní obsah

Výrobce Marlborek investoval 290 miliard do elektronických cigaret

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká tabáková společnost Altria koupila za 12,8 miliardy dolarů (290 miliard korun) 35procentní podíl ve výrobci elektronických cigaret Juul. Informoval o tom server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Reklama Juul na výloze v Chicagu

Článek

Jde o největší investici v historii společnosti Altria. Společnost Juul má díky obchodu nyní tržní hodnotu 38 miliard dolarů (858 miliard korun). Juul má na americkém trhu elektronických cigaret podíl kolem 70 procent a Altria tak získá přístup na rostoucí trh alternativních výrobků pro kuřáky.

Altria působí jen v USA, vznikla oddělením od Philip Morris International v roce 2008. Pro americký trh vyrábí cigarety značek Marlboro, L, Chesterfield a další.

Juul prodává kromě Spojených států e-cigarety v Kanadě, Izraeli, Rusku a Velké Británii. CNN připomíná, že Juul své výrobky propaguje jako nehořlavou alternativu milovníků nikotinu, která jim pomůže opustit klasické cigarety.

„Rozumíme, že spojení s největší americkou tabákovou firmou vyvolává kontroverze a skepsi. Poslední měsíce nás ale činy a slova přesvědčily, že partnerství může pomoci urychlit naší snahu přeorientovat dospělé kuřáky,“ řekl šéf Juul Kevin Burns.

Investovala i do konopí

Federální zákony zakazují prodej e-cigaret mladších 18 let, podle nedávného průzkumu amerického ministerstva zdravotnictví je ale kouří jeden z pěti středoškoláků. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) na podzim zahájil kampaň, která má nezletilé odradit od e-cigaret. Jejich popularitu mezi dospívajícími označil za „epidemii“. Úřad také zvažuje zakázat prodej mentolových cigaret a elektronických cigaret s příchutí, které Juul také vyrábí. [celá zpráva]

Altria nedávno investovala 1,8 miliardy dolarů do kanadské konopné firmy Cronos. Ve firmě získala podíl 45 procent a opci na navýšení podílu na 55 procent během příštích pěti let. K transakci došlo poté, co Kanada legalizovala užívání marihuany pro rekreační účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám