Hlavní obsah

Výrobce autobusů Iveco z Vysokého Mýta loni zvýšil čistý zisk na 2,75 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výrobce autobusů Iveco Czech Republic vloni vytvořil zisk po zdanění 2,746 miliardy korun. Výsledek je o 658 milionů korun lepší než v roce 2018. Roční tržby dosáhly 24,172 miliardy korun, což představuje meziroční zvýšení o pět procent. Firma to uvádí v dokumentech zveřejněných na svém webu.

Foto: Iveco Czech Republic

Závod Iveco Czech Republic ve Vysokém Mýtě

Článek

Vysokomýtský podnik je nástupcem původní Karosy. Letos si připomíná 125 let od založení firmy Josefem Sodomkou. Závod ve Vysokém Mýtě je největším výrobním závodem Iveco Bus, který je značkou koncernu CNH Industrial.

Firma vloni vyrobila 4612 vozů. Její produkce meziročně vzrostla o sedm procent. Za lepšími výsledky stojí větší zájem klientů o meziměstskou řadu Crossway, kterou vysokomýtský podnik vyrábí.

Hlavní trhy pro společnost byly v západní a severní Evropě. Do Francie dodala 1524 vozidel, do Itálie 799, do Německa 438. Exportovala rovněž do Norska a Rakouska.

Iveco minulý rok v České republice prodalo 428 autobusů, což je o 34,5 procenta více než v roce 2018. Nové vozy si pořídilo více než 50 zákazníků, k nejvýznamnějším co do počtu kusů patřily společnosti Arriva nebo ČSAD Střední Čechy.

Němci podnikli razie u Fiatu a Iveca, v jejich dieselech našli software manipulující s emisemi

Ekonomika

Firma vloni 196 vozidel vyvezla na Slovensko, což je podobný výsledek jako v roce předchozím. Hlavními zákazníky byly Slovenská autobusová doprava Zvolen, Dopravní podnik Prešov a Dopravní podnik Trenčín.

Větší zakázky také společnost měla v Chorvatsku, vyvážela i do Estonska, Litvy, Rumunska, Bulharska či Ruska. Celkem do teritorií střední a východní Evropy mířilo 521 autobusů. Mimo Evropu se jich prodalo 370 do Pobřeží slonoviny.

Společnost vloni zaměstnávala v přepočtu 2920 lidí, o 322 více než rok dřív. Vedle toho ve firmě dočasně pracovala téměř tisícovka agenturních pracovníků.

Představenstvo a dozorčí rada Iveco navrhly 814 milionů korun ze zisku rozdělit mezi akcionáře. Do sociálního fondu mělo jít 34 milionů korun, zbylých asi 1,9 miliardy korun bylo určeno k převodu na účet nerozděleného zisku minulých let.

Reklama

Související témata:

Související články

Iveco ve Vysokém Mýtě obnovilo provoz

Výrobce autobusů Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta na Orlickoústecku v pondělí obnovil provoz. Nevyráběl od 30. března pro nedostatek dílů, který způsobilo...

Výběr článků

Načítám