Hlavní obsah

Němci podnikli razie u Fiatu a Iveca, v jejich dieselech našli software manipulující s emisemi

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Německu se v dieselových motorech různých modelů vozů Fiat, Alfa Romeo, Jeep a Iveco měla najít zařízení na manipulaci s emisemi uhlíkových plynů. Státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem proto nechalo prohledat kanceláře Fiatu a Iveca a jejich dceřiných společností. Informoval o tom server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem nechalo prohledat kanceláře automobilky Fiat.

Článek

Alfa Romeo a Jeep jsou dcerami koncernu Fiat Chrysler. Razie se neomezovaly na Německo a spolkové země Hesensko a Badensko-Würtembersko. Italské a rakouské orgány ve spolupráci s frankfurtským státním zastupitelstvím prohledali i některé objekty ve svých zemích.

Mezinárodní vyšetřování koordinuje unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust. V motorech Multijet o obsahu 1,3 a 1,6 litru, které používají zmíněné značky, se měl objevit software, který pomáhá obcházet emisní testy.

Manažeři VW se dohodli na urovnání obvinění z manipulace s trhem, zaplatí čtvrt miliardy

Ekonomika

Motory se při těchto testech automaticky přepnou do úsporného režimu, čímž splní emisní normy, při jízdě na silnici však software motory přepne do normálního režimu. Emise se tak rapidně zvýší nad hranici emisních norem.

Koncern Fiat Chrysler byl v roce 2017 po Volkswagenu druhou automobilkou, kterou v USA obvinili z obcházení měření emisí. Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí koncern obvinila, že jeho dieselové motory obcházely pomocí speciálního softwaru měření emisí. Volkswagen pak čelil vyšetřování a žalobám po celém světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám