Hlavní obsah

Výroba v Česku zaznamenala nejlepší výsledky za poslední tři roky

– Praha
Novinky, pit

Český výrobní sektor dosáhl v prosinci nejlepšího výsledku za poslední tři roky. Vyplývá to z výsledků indexu nákupních manažerů (PMI) pro Českou republiku, zpracovaných pro banku HSBC společností Markit.

Článek

Ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru stoupl z hodnoty 57,3 bodu na 58,4 bodu, což svědčí o největším celkovém zlepšení provozních podmínek od srpna 2007. Hodnoty nad 50 bodů poukazují na všeobecné zlepšení podnikatelských podmínek. Prosincové výsledky byly rovněž čtvrté nejlepší v celé historii průzkumu.

„Výrobní podmínky v České republice se v prosinci dále zlepšily, na čemž se podepsalo oživení globální obchodní aktivity v posledním čtvrtletí roku 2010,“ uvedl Murat Ulgen, hlavní ekonom HSBC pro střední a východní Evropu a subsaharskou Afriku. Největší podíl na tomto zlepšení indexu má podle něj prudký nárůst výroby a nových zakázek.

Vyšší objem zakázek přispěl v prosinci k rozšíření výroby. Ta celých sedmnáct měsíců stoupá a její aktuální tempo patří k nejrychlejším za bezmála deset let průzkumu.

Zaměstnanost stoupla, dodávky se prodloužily

Zaměstnanost v českém výrobním sektoru se v prosinci zvýšila již po desátý měsíc za sebou. Tempo růstu bylo slabší než v říjnu a listopadu, ale pořád silné v historickém kontextu průzkumu. „V prosinci role zaměstnanosti v PMI indexu lehce oslabila; výrobci sice najímali další pracovní síly, ale pomalejším tempem než v listopadu. I přes pokles oproti listopadu zůstává index zaměstnanosti blízko předkrizovému maximu,“ dodal Ulgen.

V prosinci se rekordně prodloužily dodavatelské dodací lhůty. Příčinou byl nedostatek surovin a nedostatečná kapacita dodavatelů v okamžiku, kdy objem objednaného zboží dále výrazně rostl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám