Hlavní obsah

Výroba aut v Česku na začátku roku klesla o 14 procent

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výroba osobních aut v Česku za první dva měsíce meziročně klesla o 13,6 procenta na 206 695 vozů. V samotném únoru došlo k meziročnímu poklesu o 15,4 procenta. Výkon automobilek negativně ovlivňovaly výpadky v dodávkách dílů, omezení v přepravě zboží i napjatá situace na trhu práce. Ve čtvrtek to uvedlo Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Továrna Škoda auto v Kvasinách

Článek

Nošovický Hyundai v lednu a únoru vyrobil 37 200 aut, což je jen o 0,8 procenta méně než loni. V únoru jeho produkce v meziročním srovnání stoupla o 14 procent.

Škoda Auto v českých závodech snížila výrobu o 12,9 procenta na 140 459 automobilů.

V kolínské Toyotě vyrobili 29 036 vozů, což představuje meziroční pokles o 28,3 procenta.

Prodeje aut v Evropě letos klesly o 22 procent

Ekonomika

Tuzemské automobilky v únoru dodaly na trh 9496 elektrických vozidel. Tato vozidla tak tvoří 4,6 procenta domácí výroby automobilů. Jedná se nárůst o 1,3 procentního bodu proti lednu. Z těchto vozidel bylo 6815 plug-in hybridů a 2681 elektromobilů.

Zatímco během prvních dvou měsíců loňského roku se ještě pandemie poptávky po automobilech v Evropě ani jejich výroby nedotkla, letos je tomu naopak. Proto dochází v meziročním srovnání k viditelnému poklesu.

Nejvýraznější poklesy nastaly loni v březnu a dubnu, kdy řada továren v EU včetně Česka stála kvůli přerušeným dodavatelským řetězcům. Lze tak očekávat, že v meziročním srovnání bude situace v příštích měsících lepší. To však zdaleka nemusí znamenat návrat na předcovidovou úroveň.

Reklama

Související články

Prodej aut se propadl o 19 procent

Prodej nových osobních automobilů v Česku za první dva měsíce letošního roku klesl o 19 procent na 29 481 vozů. V únoru činil pokles 15,5 procenta. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám