Hlavní obsah

Výrazný meziroční růst cen energií pokračoval i loni v listopadu

Výrazný meziroční růst dovozních a vývozních cen paliv a energií loni v listopadu pokračoval a překonal říjnový vývoj. Ve vývozu ceny elektřiny, ropných výrobků, plynu a uhlí meziročně vzrostly o 122,8 procenta, v dovozu o 124,5 procenta. Celkově meziroční růst vývozních a dovozních cen zboží překonal deset procent, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„V listopadu se ceny vývozu a dovozu meziročně výrazně zvýšily, ve vývozu o 10,5 procenta a v dovozu o 12,8 procenta. Ceny minerálních paliv, tedy elektřiny, plynu, ropy, ropných výrobků a uhlí, opět meziročně významně rostly. Ve vývozu o 122,8 procenta a v dovozu o 124,5 procenta, čímž překonaly vývoj v říjnu,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Loni v říjnu byly vývozní ceny paliv meziročně vyšší o 104,6 procenta a dovozní o 124,2 procenta.

Právě výrazné zdražení minerálních paliv stálo za zvýšením celkového meziročního indexu vývozních a dovozních cen. Ve vývozu vedle paliv značně, o téměř 57 procent, zdražily také ceny ostatních surovin, podle statistiků se toto zdražení týkalo zejména dřeva a kovového odpadu. Ceny vyvážených chemikálií a polotovarů byly meziročně vyšší o necelých 17 procent. O 3,5 procenta naopak zlevnily nápoje a tabák.

Zdražování nebere konce. Inflace byla v prosinci 6,6 procenta

Ekonomika

Také v dovozu významně stouply ceny ostatních surovin, zejména pak rud kovů a kovového odpadu, které byly meziročně vyšší přibližně o čtvrtinu. Zhruba o 15 procent narostly ceny chemikálií a polotovarů, hlavně tedy železa, oceli a neželezných kovů. Meziročně klesla cena jen u dováženého průmyslového spotřební zboží, o půl procenta.

Meziměsíčně vývozní ceny vzrostly o 0,9 procenta a dovozní o 0,8 procenta. Také v tomto srovnání vývoj u vývozních cen ovlivnilo zejména výrazné zdražení elektřiny a plynu. U dovozu měl největší vliv na zvýšení celkového meziměsíčního indexu nárůst cen polotovarů, hlavně neželezných kovů.

Reklama

Výběr článků

Načítám