Hlavní obsah

Výrazné navýšení. ČNB zvedla úrokovou sazbu na sedm procent

Aktualizováno

Na posledním měnověpolitickém jednání Bankovní rady České národní banky (ČNB) pod vedením odcházejícího guvernéra Jiřího Rusnoka zvýšila centrální banka základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. ČNB o tom ve středu informovala na svém webu. Důvodem razantního zvýšení je pokračující snaha zkrotit rostoucí inflaci.

Článek

Aktuální hodnota základní úrokové sazby ve výši sedmi procent je nejvyšší od května 1999. Od sazeb se odvíjí úroky bankovních vkladů a úvěrů pro domácnosti a podniky.

K navýšení úrokové sazby se bankovní rada ČNB rozhodla už podeváté v řadě. Se zvyšováním začala v červnu loňského roku, sazbu nakonec postupně navýšila hned pětkrát. Letos se jedná už o čtvrté navýšení, a zároveň o to nejvýraznější.

Bankovní rada také rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na šest procent a lombardní sazby na osm procent.

Inflace nebere konce. V květnu vystoupala už na 16 procent

Ekonomika

V bankovní radě vedle Rusnoka ve středu naposledy zasedli také viceguvernér Tomáš Nidetzký a člen rady Vojtěch Benda. Od července se novým šéfem ČNB stane Aleš Michl, do rady pak nově zasednou Eva Zamrazilová, jež se stane viceguvernérkou, Karina Kubelková a Jan Frait.

Michl byl doposud odpůrcem zvyšování sazeb, někteří analytici tedy očekávají, že se jednalo o jejich poslední razantní zvýšení. „Na dalším zasedání bude již rada jednat v novém složení a podle dosavadních odhadů by měla vůči zvyšování sazeb zaujmout rezervovanější postoj,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Ebury Tomáš Kudla.

Zároveň připomněl, že ČNB už od 12. května intervenuje proti oslabení české koruny, která od té doby nepřekročila hranici 24,75 za euro. „Tímto krokem nám také z části pomáhá se zkrocením inflace, která za květen dosáhla již 16 procent. Díky silnější koruně je zboží a materiál importovaný v cizí měně levnější,” vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám