Hlavní obsah

Vynalézavost prodejců nemá meze. Neobjednané zásilky chodí i předškolákům

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodníci posílají dětem autíčka se složenkou v naději, že ji zaplatí a zavážou se k odebírání celé kolekce. Složenka překvapila i rodiče pětiletého dítěte, uvedl tento týden spotřebitelský časopis dTest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost Editions Atlas SA ze Švýcarska nečeká na zájem ze strany českých spotřebitelů a bez objednání jim vypravuje ze zahraničí balíčky. Neobjednané zboží doputuje ke spotřebitelům a přiložené složenky vybízejí k platbě. Nedojde-li k úhradě, obchodník požaduje vrácení zboží na náklady zákazníka, píše dTest.

Když se před dveřmi pana Pavla objevil poštovní doručovatel, který přinesl zásilku a nevyžadoval za ni platbu, příliš s manželkou nezkoumali, od koho je. Nicméně jako rodiče pětiletého chlapce je balíček adresovaný jejich synovi překvapil. Obsah byl pro malého chlapce lákavý. Šlo o model auta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Za něj však teprve musí zaplatit, a to prostřednictvím složenky vyplněné na jeho jméno. Ponechat si model vozu Jeep zdarma může jen v případě, že se přihlásí k placenému odběru celé kolekce obrněných vozidel. Stačí podepsat a odeslat přiložený kupón. V případě, že hochovi nevyhovuje ani jedna varianta, nezbude mu než se s novou hračkou rozloučit a zaslat ji zpět,“ popisuje obsah dopisu Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Nemají povinnost nic vracet

Firma zřejmě sází na to, že děti rodiče ke koupi uprosí. Složenku může teoreticky dítě zaplatit i samo, pokud má peníze třeba z kapesného. „Při vkládání peněz složenkou není stanoven žádný věkový limit,“ řekl Novinkám mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Dítě se tak nevědomky může zavázat k odběru, aniž by o tom rodiče věděli.

S nevyžádanými zásilkami si ale lidé podle dTestu nemusí dělat starosti a zboží si mohou i nechat, aniž by jim vznikala nějaká povinnost.

„Pokud si spotřebitelé nic neobjednali, a přesto se jim ve schránce objeví balíček či jim ho přinese poštovní doručovatel, nemusí zboží nikomu a nikam vracet, rozhodně ne na své náklady. Nemají ani povinnost jej převzít, stačí s díky odmítnout, pokud jim jméno odesilatele není známé. Zákon spotřebitele chrání i tím, že o neobjednaném plnění nemusí obchodníka vůbec informovat a se zbožím mohou nakládat podle svého uvážení,“ dodal Zelený.

Anketa

Přišla vám někdy zásilka, kterou jste si neobjednali?
Ano
54 %
Ne
46 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3325 čtenářů.

Reklama

Související články

Šmejdi mají na internetu nový cíl

O moderních technologiích platí stejné otřepané heslo, jako se traduje o ohni: dobrý sluha, ale zlý pán. Řadu pádných důkazů o tom podali ve čtvrtek experti...

Výběr článků

Načítám