Hlavní obsah

Vydavatelství Euromedia Group mění majitele

Praha
Aktualizováno

Společnost Arraviet koupila od německé společnosti Bertelsmann české a slovenské knižní vydavatelství Euromedia Group. Celou transakci musejí ještě posvětit příslušné regulační orgány. Obchod má být uzavřen do konce prvního čtvrtletí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obchodní transakce v Česku zahrnuje mimo jiné nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum a na Slovensku značky Media Club a Ikar, dále velkoobchodní prodej knih, včetně internetového prodeje knih www.ebux.cz a www.bux.cz.

„Jsem velice potěšen, že jsme našli zodpovědného partnera, který převezme společnost Euromedia Group. Zajistíme tak další rozvoj těchto společností a našim spolupracovníkům ve společnostech Euromedia poskytneme příležitost rozšiřovat aktivity pod vedením nového vlastníka,“ uvedl výkonný ředitel pro kluby a přímý marketing společnosti Bertelsmann Fernando Carro. Podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Jedná se už šestým rokem

O prodeji se podle dřívějšího vyjádření firmy jednalo od roku 2008. Nový vlastník společnost Arraviet hodlá nákup zajistit pomocí standardního „akvizičního financování“, o kterém prý jedná mimo jiné s J bankou. Poradcem v transakci byla J IB and Capital Markets, jejímž prostřednictvím nyní nový vlastník jedná o možnosti spojit společnosti Neoluxor s Euromedia Group a zároveň společnost Panta Rhei s Ikar.

Společníkem a jedním z jednatelů loni založené společnosti Arraviet je podnikatel Igor Mrva, který podle slovenského obchodního rejstříku zároveň figuruje ve firmách ovládajících tuzemský knižní řetězec Neoluxor.

V Euromedia Group podle dohody zůstane současné vedení v čele s výkonným ředitelem společnosti Euromedia Andreasem Kaulfussem. „Jsem si naprosto jistý, že společně s naším novým akcionářem budeme schopni vytvořit takový podnik, který bude vyhledávat, vydávat, prodávat a dodávat našim zákazníkům ty nejlepší knihy,“ uvedl Kaulfuss.

Euromedia Group patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum, které mají svým zaměřením usnadňovat čtenářům jejich orientaci. V České republice zahájil Bertelsmann obchodní činnost na jaře roku 1991. Například Knižní klub má přes 210 000 členů. V roce 2002 se stala vlastníkem největší celostátní distribuce Slovanský dům, která distribuuje více než 44 000 titulů 500 nakladatelů v ČR, mezi klienty patří téměř všichni tuzemští knihkupci, knihkupecké sítě a obchodní řetězce.

Reklama

Výběr článků

Načítám