Hlavní obsah

Výbory Evropského parlamentu odmítly dočasné označení jádra a plynu za ekologické zdroje energie

Brusel
Aktualizováno

Výbory Evropského parlamentu odmítly dočasné označení jádra a plynu za ekologické zdroje energie, informoval v úterý server euroaktiv.com. O takzvané taxonomii rozhodne plénum Evropského parlamentu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Jednací síň Evropského parlamentu v Bruselu

Článek

Zákonodárci napříč politickými stranami vznesli námitku proti návrhu Evropské komise, aby jaderná energie a plyn byly dočasně označeny za ekologické zdroje.

Předložen byla před hlasováním v parlamentních výborech pro hospodářství a životní prostředí, které se v úterý sešly na společném zasedání, aby rozhodly o svém postoji k návrhu.

„Pro nás samozřejmě není přijatelné kvalifikovat plyn a jadernou energii jako udržitelné a umožnit zeleným financím do budoucna financovat tyto projekty,“ řekl Christophe Hansen, lucemburský zákonodárce ze středopravé Evropské lidové strany (EPP), největší politické skupiny v parlamentu.

Bartuška: Ruský plyn nenahradíme lusknutím prstu, bez něj bude přídělové hospodářství

Podcasty a pořady

„To ale neznamená, že v příštích letech nebudeme potřebovat plyn a jadernou energii,“ řekl Hansen. „Ale my jsme toho názoru, že bychom k tomu neměli zneužívat udržitelné finance,“ dodal.

Je velmi vzácné, že tak široké spektrum politických skupin se staví proti něčemu „stejným hlasem“, řekla levicová politička Silvia Modigová.

Bez ohledu na výsledek bude návrh znovu předložen k rozhodujícímu hlasování na červencovém plenárním zasedání Evropského parlamentu, který v této záležitosti bude mít konečné slovo.

K tomu, aby byl návrh zamítnut, je v plénu zapotřebí prostá většina, nejméně 353 poslanců europarlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám