Hlavní obsah

Výbor OPEC podpořil prodloužení dohody o nižší těžbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Společný technický výbor Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a několika nečlenských zemí v pátek doporučil prodloužit dohodu o omezení produkce i na druhé pololetí tohoto roku. Agentuře Reuters to sdělily informované zdroje. Loňská dohoda, která od ledna stanoví cíl snížit v prvním pololetí těžbu o celkem 1,8 milionu barelů denně, měla odstranit přebytek světových zásob ropy, který tlačí dolů ceny suroviny.

Foto: Nabil al-Jurani, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Výbor, který sestává ze zástupců Kuvajtu, Venezuely a Alžírska za OPEC a Ruska s Ománem na straně nečlenských zemí, v pátek ve Vídni rovněž vyhodnotil dosavadní plnění dohody.

Celkově se v březnu dohoda plnila na 98 procent, což je proti únoru zlepšení, uvedl zdroj. Členové OPEC v čele se Saúdskou Arábií přitom snížili produkci více, než se po nich požadovalo, aby vyrovnali zaostávání některých dalších signatářů.

Už ve čtvrtek důrazně podpořili prodloužení dohody ministři Saúdské Arábie a Kuvajtu, předních členů OPEC. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v pátek řekl, že rozhodnutí o prodloužení paktu ještě přijato nebylo, Rusko o něm ale bude s OPEC diskutovat 24. května, v předvečer zasedání ministrů OPEC a ostatních signatářů dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám