Hlavní obsah

VW nabízí Němcům tisíce eur za „cinknuté” diesely, bonusu se mohou dočkat i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Volkswagen poskytne slevu až 10 000 eur (asi 260 000 Kč) těm zákazníkům, kteří si koupí nový vůz značky a protiúčtem dají starší model s naftovým motorem. Nabídka bude prozatím platit v Německu, podle mluvčího Škody Auto ale nelze vyloučit, že se podobná akce později rozšíří i na další trhy, včetně toho českého.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí.

Článek

Volkswagen rovněž nabízí pobídky v hodnotě 1000 až 2380 eur (asi 26 až 62 tisíc Kč) na nákup vozu s alternativním pohonem, tedy elektrickým, hybridním a na zemní plyn. Všechny nabídky je přitom možné využít od nynějška až do konce letošního roku, informovala v úterý o akci jedné z největších automobilek světa agentura Reuters. Bližší podmínky pro získání bonusu, například maximální stáří vozu na protiúčet či jiná omezení, agentura neuvádí.

List Bild napsal, že z ceny nového vozu Golf automobilka odečte 5000 eur (asi 130 tisíc Kč). Neuvedl však žádný zdroj těchto informací. Napsal také, že nabídka se vztahuje na jakoukoli značku koncernu, pokud je kupovaný vůz Volkswagen.

„Zmiňovaná výkupní prémie na pořízení nového vozu by měla být prozatím k dispozici v Německu. Nelze však vyloučit, že podobné aktivity budou časem rozšířeny i na další evropské trhy včetně tuzemského. V případě, že se tak stane, budeme informovat naše obchodní partnery, zákazníky a sdělovací prostředky,” řekl mluvčí Škody Auto v České republice Vítězslav Pelc.

Ve Spojených státech úřady koncem července schválily Volkswagenu plán na úpravu či odkup většiny naftových aut, kterých se týká skandál kolem falšování testů emisí. Dohoda předpokládá, že většina majitelů těchto aut obdrží odškodné 5100 až 10 000 dolarů (114 000 až 223 000 Kč). Majitelé se navíc mohou rozhodnout, zda budou požadovat opravu auta, nebo aby Volkswagen jejich vůz odkoupil.

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, kdy ho z tohoto prohřešku obvinila americká Agentura pro životní prostředí. [celá zpráva]

Anketa

Přesvědčil by vás bonus nabízený VW k nákupu nového vozu značky?
Ano
67,7 %
Ne
32,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 688 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám