Hlavní obsah

VW na řešení emisního skandálu najme bývalou soudkyni. Přejde z Daimleru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vedení německé automobilové skupiny Volkswagen přejde od ledna nynější členka představenstva konkurenční automobilky Daimler Christine Hohmannová-Dennhardtová (65), která je známa jako krizová manažerka pro řešení skandálů. Bývalá politička a soudkyně ústavního soudu dostane na starost vedení právních záležitostí a jejím hlavním úkolem bude dohlížet na nápravu skandálu s emisemi, uvedly v pátek obě automobilky.

Foto: Profimedia.cz

Christine Hohmannová-Dennhardtová bývala dříve soudkyní ústavního soudu.

Článek

Daimler uvedl, že s uvolněním Hohmannové-Dennhardtové, která u něj měla smlouvu do roku 2017, vyslovil souhlas. Firma si bývalou soudkyni najala, aby dohlédla na nápravné kroky po úplatkářském skandálu.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 miliónů aut s naftovými motory po celém světě instaloval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí. Skandál srazil tržní hodnotu podniku o třetinu, donutil k odchodu generálního ředitele společnosti a vedl k vyšetřování po celém světě. Volkswagenu hrozí kvůli skandálu náklady v řádu desítek miliard eur.

Operace VW ve Spojených státech měl podle plánu automobilky řídit dosavadní šéf české Škoda Auto Winfried Vahland. Ten ale post odmítl s odvoláním na rodinné důvody. Podle automobilky měl odlišný názor na strategii v USA. Vahland úplně odchází z koncernu. [celá zpráva]

Jak Volkswagen podváděl

Speciální software ve vozech poznal, kdy je vůz testován na emise. V tu chvíli spustil systém, který emise při testování snižuje, uvedly americké úřady. Podle zatím nepotvrzených informací, které se objevují hlavně na specializovaných automobilových webech, mohl program využít následující indikátory: GPS ukazuje, že je auto na místě. Motor běží, ale netočí se volant. Při běžícím motoru jsou otevřené dveře nebo kapota. Otáčejí se jen dvě kola ze čtyř.

Volkswagen v pátek rovněž jmenoval nového šéfa své finanční divize, uvedla agentura Reuters. Lars-Henner Santelmann v jejím vedení nahradí Franka Wittera. Ten byl počátkem měsíce pověřen funkcí finančního ředitele celé skupiny poté, co byl dosavadní finanční šéf Hans Dieter Pötsch jmenován novým předsedou dozorčí rady Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám