Hlavní obsah

Vstupné do muzeí a ZOO zřejmě zlevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o DPH. Má upravit a upřesnit některé nejasnosti, které se objevili v zákoně o DPH, který vstoupil v platnost v květnu. Novela, která teď leží ve Sněmovně, například vrací vstupné do muzeí a památek zpět do snížené pětiprocentní sazby DPH. Podobný "pozitivní" osud potká zřejmě i ceny za ubytování na vysokoškolských kolejích.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Z devatenáctiprocentní sazby DPH by se do pětiprocentní měly vrátit i stavební práce u objektů určených pro sociální bydlení. Zákon v úterý prošel rozpočtovým výborem ve Sněmovně, poslanci o něm ale budou hlasovat až na říjnové schůzi.

Zákon má vyjasnit zmatené danění

"Novela zákona o DPH reaguje na připomínky, které byly vzneseny v průběhu projednávání jeho návrhu v Parlamentu ČR," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Změny podle něj odstraňují nejednoznačnosti některých ustanovení.

Ty se objevily hned v květnu, kdy novela, která přesunula velké množství služeb do základní sazby DPH a tuto sazbu snížila na 19 z 22 procent, začala platit. Podnikatelé nevěděli, jaké zboží do jaké sazby zařadit a jak zboží danit při obchodování se zeměmi EU.

Návrh určuje, že plátci daně budou od ledna při dovozu zboží postupovat stejně jako při pořízení zboží z jiného členského státu EU. To znamená, že celní orgány nebudou vyměřovat a vybírat daň, ale plátce si tuto daň sám přizná na daňovém přiznání.  

Hotely od ledna zdraží

Ministr spravedlnosti už několik týdnů bojuje, aby se zpět do nižší sazby vrátila i DPH z ubytování. V hotelích by vyšší sazby měla začít platit od začátku příštího roku. Ministerstvo financí, ale ani vláda nemají ale k takové změně pochopení. Od zvýšení daně si slibují šest miliard korun do státního rozpočtu.

"Z mých odhadů a analýz vyplývá, že výnos DPH z ubytování se při zvýšení sazby na 19 procent zvedne maximálně o jednu až dvě miliardy korun," řekl Němec. Prezidentka sdružení hotelů a restaurací Ho.Re.Ka. Miroslava Luprichová dokonce předpokládá, že vyšší DPH povede k propadu výnosu této daně, a to až o šest miliard korun.

Co by se měla vrátit do snížené sazby DPH

 :: vstupné do muzeí, zoologických a botanických zahrad a historických objektů

:: ubytování na vysokoškolských kolejích

:: stavební práce u objektů sociálního bydlení

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek chce změnit DPH u vleků a lanovek, která je jedním z příkladů zmateného danění. U vleků je sazba 19 procent a u lanovek 5 procent. V mnoha horských areálech se ale prodávají lístky, které platí na vleky i lanovky. Podnikatelé pak neví, do jaké sazby tyto lístky zařadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám