Hlavní obsah

Vrchní soud nedovolil zablokovat 800 milionů Kč Bohemia Energy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní soud v Praze zamítl odvolání insolvenčního správce Jaroslava Brože, který chtěl předběžným opatřením zablokovat 800 milionů korun z majetku společnosti Bohemia Energy ve prospěch podnikatele Tomáše Bárty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohemia Energy

Článek

Návrh na předběžné opatření loni v listopadu zamítl již pražský městský soud, Brož se následně odvolal k Vrchnímu soudu. Pražský městský soud letos také zamítl další Brožovo odvolání od Obvodního soudu pro Prahu 1, u kterého se Brož domáhal zablokování dalších 160 milionů korun od Bohemia Energy. Vyplývá to z usnesení, která má ČTK k dispozici.

Odvolací Vrchní soud potvrdil předchozí rozhodnutí Městského soudu a zamítl Brožův návrh na předběžné opatření jako neodůvodněný. Brož se stejným způsobem pokoušel zablokovat peníze na účtech Bohemia Energy opakovaně. Zablokování 160 milionů se Brož u Obvodního soudu domáhal dvakrát, soudy jeho pokusy ale zamítly.

Bohemia Energy odeslala přeplatky za energie všem bývalým zákazníkům

Ekonomika

Návrhy na zablokování peněz přišly loni v listopadu. Mediální zástupce skupiny Bohemia Energy Mirek Deneš dříve sdělil, že „se Brož pokoušel vykonstruovanými nároky zabránit Bohemia Energy vrátit klientům jejich přeplatky“. Bohemia Energy vrátila zákazníkům přeplatky začátkem března.

"O nedůvodnosti návrhů na předběžná opatření jednomyslně soudy rozhodly celkem pětkrát. Zajímalo by nás, kolikrát ještě budou muset soudy rozhodovat, aby si Brož uvědomil neoprávněnost svého jednání a přestal poškozovat naši společnost," sdělil mediální zástupce skupiny Bohemia Energy Mirek Deneš.

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy. Bohemia Energy začátkem března rozeslala bývalým zákazníkům přeplatky, které tvořily 86 procent všech vyúčtovaných faktur.

Summit EU se shodl na společných nákupech plynu

Válka na Ukrajině

Brož se podle usnesení domáhal předběžného opatření kvůli prodeji podílů Bohemia Energy v dceřiných společnostech. Podle soudu je ale podstatou prodeje obdržení prostředků pro Bohemia Energy, které použije na uspokojení věřitelů, a jde tedy pouze o přeměnu aktiv.

Skončil další dodavatel energií

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám