Hlavní obsah

Vraťte nám pivovar Prazdroj, žádají Plzeňáci

Právo, Ivan Blažek

Plzeňský Prazdroj do plzeňských rukou. Pravováreční měšťané ze západočeské metropole se opět dali do boje o navrácení údajně neoprávněně znárodněného a posléze zprivatizovaného pivovaru.

Foto: Mapy.cz

Vstupní brána plzeňského pivovaru

Článek

Jejich současná kampaň souvisí se zprávami o prodeji podniku - ten zatím vlastní nadnárodní společnost SABMiller, Prazdroje se ale bude možná muset zbavit kvůli spojení s jiným gigantem, společností AB InBev.

Tažení právovárečníků podpořila i radnice, město je totiž rovněž významným držitelem právovárečných práv.

„Plzeňský Prazdroj, který je právem označován za české rodinné stříbro, by se měl vrátit do rukou občanů, Plzeňanů, protože tam patří,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

A už v tomto duchu napsal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, kterého vyzval k zahájení jednání o odkoupení podniku. „Nárok právovárečného měšťanstva je oprávněný, chceme nápravu historické křivdy,“ dodal primátor.

Jde o miliardy

Právovárečníci již podali žalobu na určení vlastnictví a to včetně vlastnictví k mimořádně cenným ochranným známkám, soud by ji měl začít projednávat v září. Ve hře jsou desítky miliard.

„Co se týče majetku, jedná se o pozemky a budovy, které stály v roce 1945,“ upřesnil Karel Svoboda, předseda Správní rady Právovárečného měšťanstva v Plzni.

Stát prodal něco, co mu nepatřilo
´Karel Svoboda, předseda Správní rady Právovárečného měšťanstva v Plzni

Někdejší Měšťanský pivovar byl znárodněn v říjnu zmíněného roku na základě dekretu prezidenta republiky. Podle právovárečníků však ke znárodnění fakticky nikdy nedošlo, protože příslušný výměr nepodepsal odpovědný ministr, ale jen úředník.

Křivdu se podle nich nepodařilo napravit ani po roce 1989, kdy po několika privatizačních kotrmelcích podnik získala společnost Nomura.

„Stát prodal něco, co mu nepatřilo,“ podotkl Svoboda. Právovárečníci už tehdy upozorňovali na nejasnosti kolem majetku, Nomura později Prazdroj prodala současnému vlastníkovi.

Právovárečné měšťanstvo v Plzni je nejstarší stavovskou organizací v Čechách, „právo vařit pivo“ se váže na 225 domů, které mají ve spolku své zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám