Hlavní obsah

Volně prodejné léky příští rok podraží, zpřísní se také přidělování lázní

Praha

Za některé léky a zdravotnické prostředky zaplatí lidé příští rok víc. Bude také složitější dostat poukaz na lázně hrazené z pojištění. Naopak zlepšit se má ochrana před návykovými látkami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo zdravotnictví chystá zákon, který zpřísní postihy za prodej alkoholu dětem a zakáže ho prodávat na tržištích. Připravuje se zákon, který od roku 2014 sjednotí podmínky pro fungování zdravotních pojišťoven, a také zákon, který změní fakultní nemocnice na univerzitní.

Zvýšení cen u volně prodejných léků

Zvýšení cen léků po růstu sazby DPH ze 14 na 15 procent se podle lékárnické komory dá očekávat jen u přípravků volně prodejných. U léků hrazených ze zdravotního pojištění totiž nový systém výpočtu úhrady zahrnuje i změny DPH, takže se o nárůst rovným dílem dělí pojišťovny s výrobci. Pro pacienty by se tedy doplatky měnit neměly.

U volně prodejných léků se nárůst DPH může projevit u dražších přípravků, které stojí tisíce korun, a to v řádech desetikorun. Konkurenční boj ale povede většinu lékáren zřejmě k tomu, že rozdíl uhradí ze svého zisku.

U zdravotnických prostředků by změna mohla být pro pacienty patrnější. V sazbě 15 procent zůstanou krycí materiály, stomické pomůcky, zdravotnické prostředky pro diabetiky či zrakově a sluchově postižené. Ostatní prostředky postoupí do sazby 21 procent, takže platby mohou stoupnout.

Po operaci žlučníku se lázně hradit nebudou

Změnu v příštím roce pocítí i pacienti, kteří potřebují lázeňské léčení. Počet nemocí, se kterými se v lázních léčí na útraty veřejného zdravotního pojištění, klesne z 87 na 66. Komplexní lázeňská péče zůstane u vážných diagnóz jako mrtvice, pojišťovny zaplatí léčení i pobyt. Naopak přestanou hradit lázně po operaci žlučníku. Zkrátí se doba léčení na pojišťovnu ze čtyř týdnů na tři, u dětí se doba léčby nezmění.

Lázně varovaly, že vyhláška způsobí omezení počtu pacientů až o 30 procent. Pro některá lázeňská zařízení to prý může znamenat konec, v lázeňských regionech stoupne nezaměstnanost.

Reklama

Výběr článků

Načítám