Hlavní obsah

Volkswagen by kvůli emisnímu skandálu mohl zrušit výplatu dividend

Německý automobilový koncern Volkswagen by mohl zrušit výplatu dividend za uplynulý rok, aby ušetřil peníze na náklady spojené s emisním skandálem. Napsala to v úterý agentura DPA. Akcie koncernu na burze ve Frankfurtu nad Mohanem po zprávě zamířily dolů a odepsaly až 1,8 procenta, později ztráty zmírnily na 0,24 procenta.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Vlajka Volkswagenu u autosalónu v německé Bochumi.

Článek

Úplné zrušení dividend se podle DPA již považuje za pravděpodobné v dozorčí radě koncernu. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo a oficiální vyjádření k dispozici není. Výsledky hospodaření za uplynulý rok má Volkswagen zveřejnit 28. dubna.

Agentura AFP napsala, že Volkswagen je k akcionářům obvykle velmi štědrý. Za rok 2014 vyplatil dividendu 4,86 eura (131,50 korun) za každou prioritní akcii a 4,80 eura (139,90 korun) za každou kmenovou akcii. Než se emisní skandál loni rozhořel, počítalo s dividendou mnoho podílníků, mezi kterými je mimo jiné stát Katar, napsala také DPA.

Největší evropská automobilka se v poslední době potýká s následky největšího skandálu ve své historii poté, co loni v září přiznala, že do zhruba 11 miliónů naftových aut po celém světě instalovala software umožňující manipulovat s testy emisí.

Jak Volkswagen podváděl

Speciální software ve vozech poznal, kdy je vůz testován na emise. V tu chvíli spustil systém, který emise při testování snižuje, uvedly americké úřady. Podle zatím nepotvrzených informací, které se objevují hlavně na specializovaných automobilových webech, mohl program využít následující indikátory: GPS ukazuje, že je auto na místě. Motor běží, ale netočí se volant. Při běžícím motoru jsou otevřené dveře nebo kapota. Otáčejí se jen dvě kola ze čtyř.

V úterý se navíc objevila další pro koncern nepříjemná zpráva. Ve Spojených státech VW svolává do servisů téměř 5600 elektromobilů e-Golf. Důvodem je problém s baterií, který může vést k zastavení chodu motoru, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám