Hlavní obsah

Vládní pomoc pro německou Lufthansu může padnout

Novinky, ČTK, bož

Záchranný plán, na němž se domluvila německá letecká společnost Lufthansa se spolkovou vládou, je v ohrožení. Akcionář Heinz Hermann Thiele navýšil svůj podíl ve firmě na 15 procent a v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung se nechal slyšet, že toho bude chtít využít k novému vyjednání podmínek státní podpory.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Letadla německé společnosti Lufthansa na letiště Berlín-Schönefeld

Článek

Firma proto vyzývá ostatní investory k účasti na mimořádné valné hromadě, která se má konat příští týden a která má záchranný balík v objemu devíti miliard eur (240 miliard korun) schvalovat, informovala agentura Reuters.

Mnichovský podnikatel Thiele v rozhovoru uvedl, že mu vadí požadavek vlády na 20procentní podíl v Lufthanse a na dvě místa v její dozorčí radě.

Lufthansa propustí 26 tisíc lidí

Ekonomika

V rámci restrukturalizace s využitím vládního záchranného balíku vedení společnosti počítá s propuštěním 26 tisíc zaměstnanců, zhruba polovina zrušených míst má připadnout na Německo.

Ze 137 tisíc zaměstnanců Lufthansy přitom už teď 87 tisíc funguje v režimu takzvaného kurzarbeitu, kdy na větší část jejich mzdy přispívá stát, aby je společnost nemusela propouštět.

Reklama

Související články

Lufthansa propustí 26 tisíc lidí

Německá letecká společnost Lufthansa propustí 26 tisíc lidí. Informoval o tom server listu Die Welt. Znamená to, že se firma zbaví zhruba každého pátého...

Výběr článků

Načítám