Hlavní obsah

Vládní eurostrategie čelí kritice

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nová strategie pro přijetí eura Českou republikou, kterou ve středu schválila vláda Mirka Topolánka, čelí ostré kritice některých ekonomů. V dokumentu podle nich chybí popis konkrétních kroků, které by mělo Česko pro vstup do eurozóny udělat a jasné rozdělení kompetencí.

Článek

"Náš útvar v bance předkládá různé analýzy a navrhuje strategie. Pokud bychom na jednání představenstva předložili podobný dokument jako ve středu schválila vláda (s názvem "Aktualizovaná strategie přistoupení ČR k eurozóně"), možná bychom si brzy hledali novou práci. Ledaže by cílem dokumentu bylo tvářit se, že strategie existuje, ale ve skutečnosti bychom žádnou strategii moc nechtěli," sdělil ve čtvrtek Právu hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán.

Dokument podle něj obsahuje i řadu kvalitních ekonomických úvah, věrně popisuje minulý vývoj doma i v eurozóně.

Nejde mi o to, že chybí konkrétní cílové datum přijetí eura. Ale čekal bych popis toho, co přesně je potřeba udělat ke splnění cíle, kdo to má udělat, do kdy to má udělat, jak se pozná, že už je hotovo a kdo to vyhodnotí," uvedl Kotlán. Jestliže ve strategii chybí jasný sled budoucích kroků, těžko se podle ekonomů naplní.

"Nebo možná euro nechceme a pak není třeba si stanovovat konkrétní kroky, termíny a odpovědnosti vedoucí k jeho přijetí," dodal Kotlán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám