Hlavní obsah

Vláda válčí s daňovými úniky u pohonných hmot, obchodníci budou muset dát kauci

Praha

Vláda se postavila za poslanecký návrh zákona, který zpřísňuje podmínky pro obchod s pohonnými hmotami a snaží se zamezit daňovým únikům. Obchodníci tak budou muset pro získání licence složit kauci ve výši 20 miliónů korun.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Návrh reaguje na skutečnost, že stát na podvodech s pohonnými hmotami přichází o pět až osm miliard korun ročně,“ sdělil jeden z předkladatelů zákona poslanec Jiří Rusnok (LIDEM) s tím, že cílem předloženého návrhu je předcházení daňovým únikům, a to krácení DPH při nákupu pohonných hmot.

„Společným znakem těchto deliktů je obchodování prostřednictvím účelově založených obchodních společností, které jsou v obchodech zapojeny pouhých několik měsíců, či týdnů, a poté jsou nahrazeny jinými,“ doplnil Rusnok.

Právě vzniku účelově založených společností má zabránit dvacetimiliónová kauce. Ta bude sloužit jako trvalá jistina na případné daňové nedoplatky nebo pokuty. Obchodník o ni bude moci přijít, pokud se zúčastní daňového podvodu.

Pumpařům se nelíbí výše kauce

Společenství čerpacích stanic (SČS) uvítalo, že vláda vyslovila návrhu podporu. Nezdá se mu ale výši kauce. „Přijetí kauce bude znamenat zánik mnoha malých a středních distributorů pohonných hmot. Půjde zejména o ty společnosti, které dosud nepodlehly nabídkám nelegálně prodávaného zboží, zachovaly si poctivý přístup a očekávaly, že stát zjedná na trhu pořádek,“ uvedl předseda SČS Ivan Indráček.

Podle něj při dvacetimilionové kauci budou muset menší provozovatelé odejít z trhu a přenechat své místo buď velkým firmám, nebo firmám, které zbohatly na obchodování s nezdaněným zbožím. Za přijatelnou výši kauce SČS označuje deset miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám