Hlavní obsah

Vláda SR ustoupila, za pozemky pod KIA zaplatí víc

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že stát zaplatí za dosud nevykoupenou půdu pro závod automobilky KIA u Žiliny, vlastníky požadovanou částku 350 korun za metr čtvereční. Vláda tak definitivně ustoupila vlastníkům půdy, kteří nechtěli prodat své pozemky za původně nabízenou cenu 140 korun za metr čtvereční.

Článek

Jak novinářům potvrdil ministr zemědělství Zsolt Simon vláda se dostala pod časový tlak. "Rozhodovali jsme rovněž pod tlakem možných hospodářských škod, které by mohli vzniknout odchodem automobilky KIA ze Slovenska. Tento proces není nejideálnějším způsobem, je ale nejlepší variantou z těch špatných," uvedl ministr.

Primátor Žiliny Ján Slota před časem varoval, že pokud stát majitelům půdy ustoupí, bude to precedentem do budoucnosti. "Vláda v přípravě této investice selhala," uvedl Slota, který majitele pozemků označil za "zrádce" a "nenažrance", kteří chtějí škodit Slovensku.

Závod KIA se začal stavět loni 15. října, zatím pouze na pozemcích, pro které úřady vydaly stavební povolení. V současnosti se staví lakovna a motorárna. Původně chtěli Korejci začít s výrobou aut na konci roku 2006, ale tento termín nebude zřejmě dodržen. U Žiliny by se mělo vyrábět až 300 000 automobilů KIA ročně. Celková  investice činí 1,1 miliardy dolarů. O automobilku měly původně zájem ČR, Polsko i Maďarsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám