Hlavní obsah

Vláda SR rozhodla o vyvlastnění pozemků pro Hyundai/KIA

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že pozemky na místě příštího závodu automobilky Hyundai/KIA nedaleko Žiliny budou vyvlastněny. "Vláda se shodla, že v tomto případě jsou naplněny podmínky pro vyvlastnění pozemků," citoval na tiskové konferenci rozhodnutí vlády ministr hospodářství Pavol Rusko. Vláda zamítla možnost zvýšení nabízené ceny za pozemky.

Foto: Jiří Smutný

Jaz coby Zmikund (vlevo)

Článek

Podle Ruska vláda nemohla přistoupit k jinému řešení, protože by to byl precedens. "V budoucnosti by tuto taktiku mohli použít i další majitelé pozemků při jiných investicích," upozornil ministr.

Představitelé korejské automobilky prohlásili, že nadále chtějí postavit nový závod u Žiliny, ale údajně jsou připraveni zvážit i jiné lokality. Objevily se také informace, že Korejci uvažují o přesunutí obří investice (1,1 miliardy dolarů) do Polska.

Vedení automobilky však věří, že slovenská vláda situaci zvládne. Vždyť z 220 hektarů, na nichž má závod stát, je už vykoupených 75 procent pozemků.

Situace kolem závodu automobilky Hyundai/KIA u Žiliny se zkomplikovala, když část majitelů pozemků odmítla prodat svou půdu za státem nabízených 142 korun za metr čtvereční. Žádají 300 až 350 za metr čtvereční.

Hra o čas

Slovenskou vládu přitom tlačí čas, protože se zavázala, že pozemky předá Korejcům začátkem září. "Tento termín určitě nestihneme, jsme ve skluzu dva měsíce," přiznali slovenští představitelé.

Objevily se také informace o přesunutí celé investice do okolí Nitry, Banské Bystrice nebo na pozemek poblíž Malacek nedaleko Bratislavy. Právě zde jsou bývalé vojenské lesy stále majetkem státu, tak by odpadl problém vykupování pozemků. U této lokality je už vybudovaná dálnice a výhodou je také blízkost hranice s Rakouskem, Maďarskem a Českou republikou.

Osobní msta?

Podnikatel Marián Kočner využil nejasnou situaci a vykoupil několik pozemků uprostřed plánovaného staveniště u Žiliny. Kočner koupil 9000 čtverečních metrů za 2,5 miliónů korun. Za metr čtvereční zaplatil 295 korun, což je dvakrát tolik než nabízí stát.

Kočner byl soupeřem Ruska už v boji o vlastnictví nejúspěšnější slovenské komerční televize Markíza v roce 1998. Tehdy Kočnerovi lidé obsadili část televize a tehdejší spolumajitel Markízy Rusko musel Kočnera vyplatit 80 milióny korun.

Slovenská média považují postup Kočnera za osobní mstu. Pozemek u Žiliny leží mezi obcemi Teplička nad Váhom, Nededza, Mojš a Gbeľany.

Reklama

Související témata:

Související články

Hyundai postaví závod na Slovensku

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor se po dlouhém váhání konečně rozhodla, kde postaví svůj nový evropský závod. A rozhodla se ve prospěch...

Výběr článků

Načítám