Hlavní obsah

Vláda schválila prodej asistence ABA firmě ÚAMK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká konsolidační agentura prodá svůj 69procentní podíl v Autoklubu Bohemia Asistance (ABA) Ústřednímu automotoklubu. Firma za podíl nabízela nejnižší částku ze všech zájemců, pouhých 32 miliónů korun. Podmínkou prodeje je tak to, že svou nabídku zvýší až k hranici 67 miliónů korun.

Foto: Oficiální fanklub Heleny Vondráčkové

Heleně Vondráčkové vychází na vinylu její úspěšné album Vodopád z roku 2000.

Článek

Vláda tak nevyhověla návrhu ministra financí Bohuslava Sobotky prodat většinový podíl v největší tuzemské asistenční službě buď firmě Suzop nebo Fenstera, které se rovněž účastnily výběrového řízení a nabízely dvojnásobné částky.

Ani jedna ze společností, které nabízely nejvíce, tedy Suzop a Fenstera, ale neměly žádné zkušenosti se službami pro motoristy, ačkoliv to bylo jednou z podmínek řízení. Komise proto doporučila ÚAMK, i když antimonopolní úřad i privatizační poradce Commerzbank tvrdily, že prodej podílu zájemci, který nabízí nejnižší částku, zavání veřejnou podporou. Právě antimonopolní úřad musí obchod ještě posvětit.

Problémový prodej

Prodej ABA už od vypsání výběrového řízení letos v březnu čelí různým podezřením, že soutěž je zmanipulovaná. Firma ÚAMK měla původně ABA koupit bez řízení, to ale vláda v únoru odmítla. Do vypsaného výběrového řízení se přihlásilo deset zájemců, většina z nich ale ze soutěže odstoupila.

Mezi nimi i jeden z favoritů, firma AAA Auto, její šéf Anthony Denny tehdy řekl, že požadavky soutěže jsou nerealistické, blíže je ale nespecifikoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám