Hlavní obsah

Vláda schválila novelu, která umožní zavedení online daní

Se zřízením portálu pro vyřizování online daňových záležitostí s finančním úřadem počítá novela daňového řádu, kterou v pondělí schválila vláda. Informovalo o tom ministerstvo financí. Norma také umožňuje částečné vracení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednodušuje kontrolní postupy, podporuje elektronickou komunikaci s finančním úřadem a také vesměs snižuje úroky za pochybení jak daňových poplatníků, tak finančních úřadů. Novela teď poputuje do Poslanecké sněmovny.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo financí v předloze rovněž navrhlo, aby si fyzické osoby mohly změnit daňové identifikační číslo (DIČ) tak, aby místo rodného čísla obsahovalo náhodná čísla přidělená finančním úřadem.

Dále novela umožňuje při vymáhání zajišťovacích příkazů využít nejen exekuci, která může fungování firmy ohrozit, ale i prohlášení o majetku nebo zástavní právo.

V případě prohlášení o majetku pode materiálu nebude ochromena činnost firmy proto, že by neměla přístup ke svým penězům.

MF počítá s tím, že první verzi portálu Moje daně, přes který by bylo možné vyřizovat online daňové záležitosti s finančním úřadem, spustí v prosinci 2020. Účinnost zákona odhaduje MF na květen nebo červen příštího roku.

Ministerstvo chce lidi motivovat, aby komunikovali elektronicky 

MF chce lidi zároveň motivovat k využití elektronické komunikace s finančním úřadem. Těm, kteří podají daňové přiznání elektronicky, bude prodloužena lhůta pro podání daňového přiznání k daním z příjmů o jeden měsíc a také získají dříve vrácení přeplatku na dani.

Zároveň novela v této souvislosti zruší povinnost využívat elektronické formuláře pro poplatníky, kteří si dobrovolně zřídili datovou schránku.

V případě nadměrných odpočtů DPH MF navrhuje možnost vrátit část odpočtu, u které finanční úřad neprovádí žádnou kontrolu u žádajícího poplatníka.

Novela konkrétně zavádí v této souvislosti vyplácení záloh. Nadměrný odpočet je fakticky nárok na vrácení peněz od finančního úřadu. Zjednodušeně jde o rozdíl mezi daní z přidané hodnoty toho, co podnikatel prodal, a toho, co podnikatel jako registrovaný plátce DPH nakoupil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám