Hlavní obsah

Vláda schválila finanční ústavu, zadlužování bude mít svůj limit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda ve středu schválila návrh ústavního zákona o rozpočtové zodpovědnosti, tzv. finanční ústavu. Mezi základní prvky normy patří zakotvení maximálního limitu pro výši vládního dluhu a vznik Národní rozpočtové rady. Uvedly to zdroje obeznámené s jednáním vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Jelikož jde o ústavní zákon, bude muset vládní koalice nad normou najít shodu i s opoziční ČSSD. Ta chce některé parametry zákona změnit. Zákon by v případě schválení parlamentem měl platit od roku 2014.

Takzvaná dluhová brzda ukládá, že pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda požádat Poslaneckou sněmovnu neprodleně o vyslovení důvěry. Vláda by přitom měla první aktivní opatření uskutečnit již při překročení hranice veřejného dluhu 40 procent HDP.

Opatření se nebudou uplatňovat podle návrhu v případě vyhlášení stavu ohrožení nebo válečného stavu. Vláda rovněž nebude muset přistoupit k úsporám po dva roky v případě, že čtvrtletní HDP meziročně poklesne o pět a více procent nebo výdaje na odstraňování živelních pohrom a výdaje na mezinárodní závazky ČR překročí tři procenta HDP.

Rada bude sledovat veřejné finance

Zákon, který předložilo ministerstvo financí, dále počítá se zřízením rozpočtové rady a zpřísněním rozpočtových pravidel pro místní správy a samosprávy. Národní rozpočtová rada by měla být pětičlenná a její zřízení si podle materiálu vyžádá roční náklady 50 miliónů korun.

Rada by měla mimo jiné sledovat vývoj veřejných financí a hodnotit jej, sledovat transparentnost hospodaření s veřejnými prostředky nebo vypracovávat stanoviska k důležitým zákonům a jejich dopadům na rozpočet.

Reklama

Výběr článků

Načítám