Hlavní obsah

Vláda schválila energetický zákon, který liberalizuje trh

Praha

Vláda schválila novelu energetického zákona, která má přinést větší ochranu spotřebitelům a liberalizovat energetický trh. Novela energetického zákona zavádí například oddělení plynárenských společností od provozovatele přenosové soustavy.

Článek

Dalším záměrem energetického balíčku je zlepšení ochrany spotřebitele. Novela podle Fiřta klade důraz na zjednodušení procesu změn dodavatele energie. Zvýší se také práva spotřebitelů v přístupu k informacím o cenách energií. Zákazníci budou mít rovněž právo na odstoupení od smlouvy při zvýšení cen energie či při změně jiných smluvních podmínek.

Novela má také posílit pravomoci a nezávislost Energetického regulačního úřadu. ERÚ má dohlížet na hospodářskou soutěž a monitorovat například nespravedlivé smluvní podmínky. Novela by měla na základě regulí EU vstoupit v platnost do začátku března.

Snížení emisí a posílení jaderné energetiky

V dohledné době by ministerstvo průmyslu a obchodu mělo rovněž dopracovat aktualizaci Státní energetické koncepce (SEK) a předložit ji vládě v polovině roku. Dokument vychází ze stávající koncepce, nepočítá ale s prolomením limitů na těžbu uhlí v severních Čechách.

Aktualizovaná SEK zpracovává záměry státu v energetice s výhledem do roku 2050. Předpokládá například, že Česká republika v tomto období výrazně sníží emise oxidu uhličitého a posílí roli jaderné energetiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám