Hlavní obsah

Vláda debatu o rozpočtu na příští rok přerušila

– Praha • Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky schválil na svém pondělním jednání navýšení výdajových rámců rozpočtů na roky 2017 a 2018 o 30 miliard korun. Debatu o návrhu státního rozpočtu na příští rok, který ministerstvo financí předložilo se schodkem 48,5 miliardy korun, vláda přerušila, sdělil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiřín Dienstbier, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Zvýšení výdajových rámců bude muset ještě schválit Poslanecká sněmovna.

V současnosti jsou schválené dolní parlamentní komorou na příští rok ve výši 1211,7 miliardy korun a pro rok následující 1245,7 miliardy korun.

O rozpočtových nárocích jednotlivých ministerstev bude ještě jednat koaliční rada.

Výdaje porostou všem

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Nejvíce mají klesnout výdaje v absolutní částce ministerstvu zemědělství, a to o 2,1 miliardy korun. Naopak největší růst je u ministerstva práce a sociálních věcí o 9,9 miliardy a u ministerstva pro místní rozvoj o 8,5 miliardy korun.

V rozpočtu se musí ještě dořešit požadavek na zvýšení platů učitelů o deset procent a dalších státních zaměstnanců o pět procent. V návrhu totiž nejsou zahrnuty peníze na inkluzi ani na zvýšení počtu dětí ve školách.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám