Hlavní obsah

Vítkováci protestovali proti propouštění

Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř 600 lidí se podle odhadu pořadatelů zúčastnilo čtvrtečního protestního mítinku proti propouštění, který pořádalo Odborové sdružení Vítkovice Strojírenství na prostranství před správní budovou společnosti. Do konce roku má být totiž z největší dceřiné firmy holdingu Vítkovice propuštěno 730 zaměstnanců, což je téměř čtvrtina nynějšího počtu.

Foto: Petr Skála

Slavnost v Žitné ulici uspořádaná k výročí 17. listopadu 1939 byla zakončena znělkou odtroubenou vojenským trubačem

Článek

"Prožíváme čtrnáctý rok slibů a takzvaných restrukturalizací. Pro mnoho našich již bývalých kolegů to znamenalo vyhazov," promluvil k účastníkům protestní akce místopředseda Odborového sdružení Petr Abrahamčík. Dodal, že za tuto dobu se počet zaměstnanců Vítkovic snížil ze 37 tisíc na 6 tisíc. Jak řekl, další stovky mají být propuštěny letos. "Nadešel čas říct, že už toho bylo dost," prohlásil a demonstranti reagovali skandováním "Už toho bylo dost", "Fuj, fuj", a pískotem z desítek píšťalek.

Jak dále uvedl Abrahamčík, Praha by měla vzít na vědomí, že při prodeji holdingu by nemělo jít jen o cenu, ale také o perspektivu firmy. "V Praze se jedná o nás bez nás," řekl, načež se opět ozvalo "Fuj" a píšťalky.

Místopředseda Odborového svazu Kovo Josef Středula uvedl, že v Ostravě a 80kilometrovém okruhu je nakumulováno přes 100 tisíc nezaměstnaných. "Jakou máte perspektivu? Přijdete nás podpořit na ostravskou demonstraci proti nezaměstnanosti 22. května?" obrátil se k účastníkům čtvrtečního mítinku. Odpověděli mu kladně.

"Vedete nás do záhuby"

"Vedete nás do záhuby", "Vaše neschopnost na naše hlavy", "Starejte se, vedete firmu a ne Titanik", "Nešetřete na zaměstnancích, šetřete na sobě", "Chceme práci, abychom žili ze mzdy, ne z podpory", "Kdo bude živit moje děti?" Tyto a další transparenty nesli účastníci mítinku.

"Chtělo by to defenestraci, ne pouze demonstraci," rozhořčoval se jeden z vítkovických strojařů. "Ta nejistota už se nedá vydržet. Dělám ve Vítkovicích třicet let a dnes se třesu strachy, co bude," svěřila se Právu 46letá dělnice, matka dvou studujících dcer, jejíž manžel je v částečném invalidním důchodu. "Zoufám si při pomyšlení, co nás čeká, z čeho budeme žít," dodala. "Kdybych přišel o práci, byla by to katastrofa. Obě děcka studují, všechno je drahé, nedokážu si představit, co bych dělal, kdybych byl propuštěn. V mém věku mě těžko někdo zaměstná," řekl 53letý dělník ze střediska mechaniky, který je ve Vítkovicích zaměstnán už 37 let.

Účastníci mítinku schválili prohlášení, v němž žádají okamžitý odchod vedoucích pracovníků společnosti Vítkovice Strojírenství, kteří zavinili "dnešní kritický stav společnosti". Do doby jednání s nově jmenovaným vedením požadují zastavení veškerých organizačních změn s dopadem na zaměstnanost. Obracejí se rovněž na Fond národního majetku a Českou konsolidační agenturu, aby podmínkou prodeje Vítkovic jako celku nebyla jen cena, ale i reálný a perspektivní podnikatelský záměr nového nabyvatele.

Odbory nechtějí ustoupit

"Nechceme připustit, aby stovky lidí musely opustit brány závodu," řekl Abrahamčík a dodal, že odbory jsou připraveny pokračovat v protestních akcích a uspořádat výstražnou stávku.

"Vedení společnosti naprosto respektuje právo odborářů uskutečnit protestní mítink, nicméně restrukturalizace této dceřiné společnosti, jejímž hlavním záměrem je zvýšit produktivitu a zachovat tržní hodnotu firmy, musí pokračovat," řekla Právu tisková mluvčí Vítkovic Lenka Hatlapatková.

Reklama

Výběr článků

Načítám