Hlavní obsah

Vítejte v brexitu. Britským kamioňákům v Nizozemsku zabavují svačiny

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britským řidičům kamionu při celních kontrolách v Nizozemsku zabavují svačinu, například sendviče se šunkou a sýrem. S odvoláním na nizozemskou televizi NPO to v úterý uvedl britský deník The Guardian. Britové si s sebou od 1. ledna nemohou na území EU vozit určité potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský celník na letišti Amsterdam Schiphol

Článek

Celníci konfiskují sendviče se šunkou, sýrem a dalšími zakázanými produkty při kontrole kamionů, které do Nizozemska dorazily na trajektu z Británie. Podle Nizozemců pobrexitová pravidla neumožňují osobní převoz například masných a mléčných produktů na území Evropské unie.

„Už nesmíte převážet do Evropy určité potraviny, například maso, ovoce, zeleninu, ryby a podobně,” cituje celníky Guardian.

Vítejte v brexitu, pane, je mi líto

Řidič, který si vezl několik sendvičů zabalených v alobalu, s celníky zkoušel vyjednávat. Navrhl, že by vyhodil maso a nechal si jen chleba. „Ne, všechno bude zabaveno. Vítejte v brexitu, pane, je mi líto,” reagoval jeden z celníků.

„Tohle je ryba. Omlouvám se, ryba není povolená,” říká v reportáži jednomu z řidičů další celník, který drží v ruce právě zabavený sendvič.

Reportáž následně ukazuje několik přeplněných kontejnerů, například s jablečným džusem.

Britové překotně budují další místa pro testování řidičů kamionů

Evropa

Že si od 1. ledna nemohou na území EU s sebou vzít sendviče a další potraviny, Brity upozorňují i webové stránky britské vlády. Hovoří o „produktech živočišného původu”, například „takových, které obsahují masné nebo mléčné produkty”.

Jako ještě konkrétnější příklad britská vláda uvedla právě sendviče se šunkou a sýrem. Britským řidičům takové potraviny doporučuje zkonzumovat dříve, než překročí hranice.

Podle Evropské komise hrozí, že by potraviny převážené z Británie mohly obsahovat patogeny způsobující nemoci jako slintavka či kulhavka.

Reklama

Související témata:

Související články

Přehledně: Na čem se Británie dohodla s EU

Po devíti měsících vyjednávání uzavřela Británie s Evropskou unií obchodní dohodu o pobrexitových vztazích. Zde je přehled prvních uveřejněných závěrů...

Výběr článků

Načítám