Hlavní obsah

Vietnamci se začínají vracet do českých továren

Právo, Radek Plavecký

Koncem 80. let pracovaly v továrnách tehdejšího Československa desetitisíce vietnamských dělníků. Po listopadu většinou u nás zůstali, i když se přestěhovali z dílenských prostor na tržnice. Zřejmě se však znovu objeví ve výrobních halách, aby nahradili chybějící pracovní sílu na českém trhu. První signály už vyslaly obě největší české automobilky.

Článek

„Od února příštího roku k nám nastoupí 60 Vietnamců. Zdejší pracovní trh je vyčerpaný, spolupracujeme s úřadem práce, a ten nám schválil, že můžeme najmout zahraniční pracovníky, protože už v regionu nám nemají koho nabídnout,“ potvrdil Právu mluvčí kolínské automobilky TPCA Matěj Matolín.

TPCA má v současné době 3500 pracovníků, z toho je 5 až 10 procent zahraničních dělníků.

Ve Škodě Auto jsou jich desítky

Velké firmy mají s náborem kvalifikovaných dělníků a technických pracovníků dlouhodobé potíže. Obracejí se proto na agentury, které shánějí lidi i v zahraničí. V posledních měsících se v zaměstnaneckých agenturách objevili právě Vietnamci.

Desítek jich už zaměstnává mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. „Agentury je nabízejí tak v posledním půl roce, u nás pracuje několik desítek Vietnamců zhruba dva měsíce,“ řekl Právu mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý.

Odbory nad nimi nejásají

Agenturní, tedy zahraniční dělníci jsou dlouhodobě trnem v oku odborům a českých dělníkům. Hlavně kvůli tomu, že jsou mnohem méně nároční na zaměstnavatele, nemají tolik sociálních výhod a pracovních jistot, čímž snižují laťku možných odměn i pro české zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Související články

České automobilky zvyšují výrobu i export

Tuzemské automobilky zvýšily v prvním pololetí výrobu osobních a lehkých užitkových aut o 6,2 procenta na 479 757 vozů. Vývoz automobilů se pak zvýšil o 9,4...

Nejvíce v Česku investují Němci a Japonci

Česká republika se za posledních 15 let vypracovala mezi deset nejatraktivnějších zemí světa pro přímé zahraniční investice. Nejvíce u nás investovaly firmy...

Výběr článků

Načítám