Hlavní obsah

Vietnam jedná o koupi stíhaček na obranu proti Číně

Novinky, tov

Vietnam vyjednává s evropskými a americkými firmami o nákupu stíhacích, pozorovacích i bezpilotních letounů. Chce tak posílit své vzdušné síly v reakci na rostoucí aktivity Číny ve sporných pobřežních vodách, napsala agentura Reuters.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vietnam údajně jedná i o koupi stíhaček Gripen švédského výrobce Saab, které používá i Česká armáda

Článek

Hanoj potřebuje modernizovat letectvo a nahradit víc než stovku stárnoucích ruských stíhaček MiG-21 a několik dalších letounů Su-27s a Su30s. V poslední době se švédskou firmou Saab, evropským konsorciem Eurofighter, Airbusem i americkými výrobci Boeingem a Lockheed Martin, uvedla Reuters s odkazem své zdroje ve zbrojním průmyslu.

Má jít konkrétně o letouny Gripen, Typhoon nebo Hercules uvedených výrobců, protiletecké obranné systémy a neozbrojené pozorovací bezpilotní letadla (drony).

Vietnam chce údajně snížit závislost na Moskvě při vyzbrojování své téměř půlmiliónové armády. S posíleným letectvem bude mít Vietnam jednu z nejsilnějších armád v oblasti jihovýchodní Asie, dodává agentura. Od Ruska už země pořídila útočné ponorky třídy Kilo za 2,6 miliardy dolarů.

Jde o ropu i umělé ostrovy

Americký ministr obrany Ashton Carter minulý týden při návštěvě Vietnamu slíbil finanční pomoc 18 miliónů dolarů při koupi amerických hlídkových člunů. Dohoda s Lockheedem či Boeingem by ale byla pro americké firmy nejvýznamnější od říjnového uvolnění zbrojního embarga Washingtonem.

Čtyři z uvedených firem nechtěly jednání komentovat, pouze Boeing v emailu uvedl, že jeho „výzvědné a pozorovací systémy splňují potřeby modernizace vietnamské armády.

Ačkoli ve Vietnamu i Číně vládnou komunistické strany a vzájemný obchod dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů, Hanoj znepokojují nároky Pekingu na sporné oblasti Jihočínského moře, i kvůli podmořským ložiskům ropy. Čína zde loni postavila ropnou plošinu a odstranila ji po protestech Hanoje až po víc než dvou měsících. Vietnam i další sousedy dráždí také budováním umělých ostrovů.

Dozvuky války znevýhodňují Američany

Vietnam začala nakupovat zbraně mimo Rusko už v posledních letech. Pořídil například kanadské obojživelné letouny Twin Otter a hlídková a nákladní vojenská letadla od Airbusu.

Navzdory oteplování vztahů s Washingtonem reminiscence vietnamské války podle některých expertů nedovolí Hanoji nakupovat ve velkém zbraně v USA, takže ve výhodě budou evropské firmy, uzavírá Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Vietnamu se srazily dva bojové letouny

Dvě vietnamská bojová letadla Su-22 se ve čtvrtek srazila během cvičného letu nad Jihočínským mořem. Podle agentury Nová Čína se piloti katapultovali, ale...

Výběr článků

Načítám