Hlavní obsah

VIDEO: V Česku se objevily slané tyčinky s nebezpečným melaminem

PRAHA

Na českém trhu se ve velkém množství objevily potraviny s nebezpečným melaminem. To je chemikálie, která se přidává do mléka, ale i do jiných výrobků a její nadměrné množství může i zabíjet. Do Česka se melamin dostal ve slaných tyčinkách z Polska. V obchodech bylo sedm tisíc balení, dva tisíce z nich už lidé koupili. Ostatní se podařilo z pultů stáhnout.

Článek

Jedná se o tyčinky Emarko, 100 gramů, výrobce Rieber Foods Polsko. Pokud si tyto tyčinky s datem spotřeby 17. a 18. května 2009 zákazník koupil, tak by je rozhodně neměl jíst. Opakované laboratorní zkoušky totiž potvrdily, že obsahují dvakrát víc melaminu, než je povoleno.

Nadměrné množství melaminu v tyčinkách, ale i dalších výrobcích může člověku způsobit vážné zdravotní problémy.

Velké množství melaminu může způsobit selhání ledvin jak u dospělých, tak zejména u dětí.

Na melamin doplatila na podzim Čína. Melamin v mléce tam zabil 6 dětí, 296 tisíc dalších mělo zdravotní problémy. Nebezpečná látka se pak objevila v dalších výrobcích přímo v Evropě. Do Česka dorazila na konci října v čínských bonbónech. Ty už v obchodech nejsou, stejně jako polské tyčinky Emarko.

Bylo staženo 140 kartonů, což je zhruba 5000 spotřebitelských kusů.

Jenže stále zhruba 2000 tyčinek schází. Pokud je zákazník doma najde, může je i bez účtenky vrátit do obchodu, kde je zakoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám