Hlavní obsah

VIDEO: Bursík chce obchodníkům zakázat igelitky zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministr životního prostředí Martin Bursík chce obchodníkům zakázat rozdávání igelitových tašek zdarma. Ročně se tak prý zbytečně vytvoří devět tisíc tun plastu. Ministr to oznámil na páteční tiskové konferenci.

Článek

Bursík návrh představil v rámci nového zákona o odpadech. Návrh by měl zakázat obchodům vydávat tašky zdarma, mohly by je pouze prodávat. Ministerstvo se inspirovalo praxí v Irsku, kde po zavedení zákazu podíl igelitových tašek výrazně klesl.

Podle ministra se budou moci obchody rozhodnout, kolik za tašky naúčtují. Ministerstvo financí by nicméně chtělo stanovit minimální částku, aby opatření mělo nějaký smysl a obchodníci tašky nezpoplatnili haléřovými obnosy. Bursík na tiskové konferenci zdůraznil, že se ministerstvo snažilo s obchodníky uzavřít dobrovolnou dohodu, ale nezdařilo se to.

Ministerstvo podpořilo svou snahu výzkumem veřejného mínění, podle nějž 90 procent Čechů zákaz volného rozdávání igelitek považuje za dobrý nápad.

Někde již nyní používají papírové tašky

Ministr návrh zdůvodňuje tím, že tašky zdarma tvoří velkou část odpadu a lidé si je v obchodech často berou, i když je nepotřebují. Hned po nákupu je vyhodí. Tašky se hromadí na skládkách a často také v přírodě. Plast je přitom téměř nerozložitelný.

Na iniciativu začali v minulých letech, kdy se problém objevil, reagovat některé obchody. Na čas přestaly tašky zdarma dávat. Některé je nedávají dodnes, jiné se k této praxi vrátily, protože zákazníci je žádali. Mnohé řetězce také přišly s nejrůznějšími variantami v podobě papírových tašek.

Společnost Ahold, která v ČR provozuje řetězce Hypernova a Albert, ústy svého mluvčího Libora Kytýra Novinkám sdělila, že se touto problematikou s ohledem na životní prostředí dlouhodobě zabývá.

"Tašky zdarma poskytujeme našim zákazníkům pouze v hypermarketech Hypernova. Ročně rozdáme několik milionů tašek," sdělil Kytýr s tím, že Ahold připravuje vlastní řešení.

Za odpad by se mělo platit dle množství

Vedle zákazu rozdávání igelitových tašek zdarma, chce ministerstvo rozdělit paušál za odvoz komunálního odpadu.

Poplatek by tvořil paušál 250 korun a pohyblivá částka vypočítaná z jeho množství. Ta by mohla narůst až na 750 korun, celkově by tak domácnosti s největším množstvím nevytříděného odpadu mohly ročně za popelnici zaplatit až 1000 korun. To je dvojnásobek současného maxima. Bursík tím chce motivovat veřejnost k třídění odpadů. "Nemotivační paušál na hlavu využívá nyní 90 procent obcí," řekl v pátek novinářům k návrhu.

Bez ohledu na připravovaný materiál přichází s navýšením podle Bursíka také ministr financí Miroslav Kalousek. "V pondělí budeme na vládě diskutovat o jeho návrhu zavést paušál 1250 korun prostřednictvím novely zákona o místních poplatcích," uvedl.

Anketa

Podporujete zákaz rozdávání igelitek v obchodech zdarma?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27535 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám