Hlavní obsah

Většina Němců chce zpátky marku místo eura

Novinky, pit
Berlín

Celkem 54 procent Němců by rádo, aby se jako jejich měna vrátila marka. Počet zůstává stabilní v porovnání se zjišťováním provedeným v květnu loňského roku. Průzkum provedla společnost Forsa pro magazín Stern.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho Němců by opět rádo mělo v peněžence místo eur marky.

Článek

Horlivou zastánkyní eura je kancléřka Angela Markelová, která prohlásila, že se za euro postaví i přes dluhovou krizi, která svírá některé země eurozóny, především pak Řecko. Většina Němců se však staví proti poskytnutí další pomoci jihoevropské zemi.

Německá marka je chápána jako symbol západoněmecké stability a ekonomické síly v dekádách po skončení druhé světové války. Byl to bývalý německý kancléř Helmut Kohl, kdo se snažil přesvědčit veřejnost o výhodách eura ještě předtím, než začalo oficiálně platit.

Pro export je euro důležité

Zastánci společné evropské měny nicméně tvrdí, že německý export jako hlavní hnací síla ekonomického růstu Německa právě z eura těží. Podle průzkumu si pouze 43 procent dotazovaných myslí, že by německé ekonomice prospěl návrat marky, v porovnání s 51 procenty, podle nichž by tento krok nepřinesl žádný ekonomický zisk.

„Tato skutečnost ukazuje, že si lidé i přes současnou krizi uvědomují výhody spojené s eurem,“ uvedl mluvčí společnosti Forsa. Za přijetí marky se staví více lidé žijící na území bývalé NDR, kde pro marku horuje dokonce 67 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo hlasovalo pro záchranu eura

Německý parlament ve čtvrtek velkou většinou schválil posílení záchranného fondu na stabilizaci eura, který má být určen na půjčky zemím s dluhovou krizí. Pro...

Výběr článků

Načítám