Hlavní obsah

Většina firem by s eurem nespěchala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po přijetí eura volá sice v posledních letech stále více ekonomů a podnikatelů, ale dvě třetiny českých firem rychlé zavedení společné měny nechtějí. Ukázal to průzkum, který pro Právo provedla ČSOB v rámci svého pravidelného šetření kvůli Indexu očekávání firem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro rychlé zavedení eura se v průzkumu vyslovilo patnáct procent respondentů. Dalších patnáct procent je jeho přijetí spíše nakloněno. Zastánci společné evropské měny jsou hlavně ve středně velkých a větších firmách, které více obchodují se zahraničím.

Počkal bych s tím, až na to bude vhodnější doba
Lubomír Pokorný, podnikatel

„My jsme pro co nejrychlejší zavedení eura,“ říká například Petr Holiš, prokurista společnosti Akord kvint ze západočeských Lubů, která vyrábí housle, violy a violoncella a vyváží je do třicítky zemí světa.

Většinu firem ale otázka eura nechává v klidu. „Mě to až tolik netrápí, v současné době je naše koruna zdravá a silná,“ poznamenává Kristína Tomandlová, majitelka karlovarské společnosti ERIN, která se zabývá výrobou a šitím profesního oblečení.

Nejvýše od vzniku eura. Inflace v eurozóně dál roste

Ekonomika

„Počkal bych s tím, až na to bude vhodnější doba,“ přidává jeden z častých postojů Lubomír Pokorný z Hořehled u Spáleného Poříčí, který provádí fóliové hydroizolace střech, teras i balkonů.

Skutečnost, že v Česku ještě neplatíme eurem, nijak nepoznamenává tři pětiny společností. „Materiály jsou ze zahraničí, ale kupuji je tady. Takže výsledek našeho hospodaření to neovlivňuje,“ vysvětluje Pokorný.

„Sice šijeme pro Němce, ale zase platím v eurech na Slovensko, takže nepociťuji újmu,“ říká pak Tomandlová. Pětina firem v průzkumu uvedla, že je absence eura mírně poškozuje.

Dluh Čechů přesáhl dva biliony korun, uvedla ČNB

Ekonomika

„Máme některé zákazníky v zahraničí, takže by nám to určitě ulehčilo,“ poukazuje spolumajitel děčínského vývojářského studia Good Sailors Filip Molčan. Naopak dvanácti procentům firem současná si­tuace podle průzkumu spíše pomáhá.

„Přes řadu výhod spojených s eurem pro firmy, mezi něž nyní patří nižší úrokové sazby či trvalé odstranění kurzového rizika, většina majitelů a manažerů nevidí v participaci v eurozóně takové benefity, které by předčily českou korunu a výhody samostatné měnové politiky,“ shrnul pro Právo výsledky průzkumu výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Nová vláda ho přijmout nechce

Po říjnových volbách do Sněmovny je jasné, že Češi eurem v dohledné době platit nezačnou. Voliči ve sněmovních volbách totiž dali jasnou většinu hlasů stranám, které se zavedením společné evropské měny v ČR nechtějí pospíchat, případně ji nechtějí přijmout za žádnou cenu.

Česká republika se k přijetí eura zavázala už před vstupem do EU v květnu 2004. Zástupci stran nové vládní koalice ale již dříve uvedli, že ani oni to neplánují.

ČSÚ: Životní úroveň v Česku je vyšší než ve Španělsku či Portugalsku

Ekonomika

Česko podle nich nesplňuje podmínky pro přijetí eura a pro zemi to také prozatím není výhodné. Přijetí společné měny je tak podle nich spíše až otázka pro další vládu.

Nová vládní koalice nicméně slibuje, že zavede aspoň možnost vedení účetnictví a daňové evidence v eurech.

Euro v představách firem (údaje v %)
Jste pro co nejrychlejší zavedení eura v ČR?
obrat do tří milionůod tří do 40 milionůnad 40 milionů
určitě ne44,944,840,4
spíše ne21,522,426,3
spíše ano11,714,724,6
určitě ano17,114,77,0
nevím4,83,41,7
Jak je výsledek hospodaření vaší firmy ovlivněn nezavedením eura?
obrat do tří milionůod tří do 40 milionůnad 40 milionů
velmi nás to poškozuje0,52,80,0
mírně nás to poškozuje15,621,026,3
nemá to na nás vliv57,658,056,1
mírně nám to pomáhá6,32,810,5
velmi nám to pomáhá6,37,73,5
nevím13,77,73,6
Průzkumu se účastnilo 405 firem (205 subjektů s obratem do 3 mil. Kč, 143 společností od 3 do 40 mil. a 57 s obratem nad 40 mil. Kč). Zdroj ČSOB pro Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám