Hlavní obsah

Veterináři zlikvidovali zásilku tuňáka s nadměrným množstvím histaminu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníkům Státní veterinární správy (SVS) se podařilo na základě varování systémem RASFF zlikvidovat několik desítek kilogramů dodávky mražených tuňáků s nadlimitním výskytem histaminu, který může u konzumentů způsobovat nevolnost. Uvedl to mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po pozření vietnamského tuňáka pocítili v Belgii někteří lidé nevolnost, což bylo důvodem pro rychlé varování systémem RASFF těm zemím, kam zásilky mražených filetů směřovaly,“ sdělil Duben.

Do České republiky bylo doručeno v polovině července ve dvou zásilkách celkem 90 kilogramů mražených steaků tuňáka bez kůže, které byly ze stejné šarže, jež způsobila zdravotní problémy u konzumentů v Belgii.

„Vzhledem k tomu, že distributor v ČR, konkrétně firma z Jenče u Prahy, velmi dobře spolupracoval a ihned všechny odběratele zboží v ČR informoval, se podařilo z celé dodávky stáhnout téměř celé množství – 74 kilogramů –, které bylo neškodně zlikvidováno,“ doplnil Duben.

Histamin patří mezi biogenní aminy. Nejčastěji se tvoří ihned po vylovení ryb, které nejsou patřičně zchlazeny na teplotu kolem jednoho stupně Celsia. Podle Dubna může nadměrný obsah histaminu v rybách způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Limit je stanoven na 200 mg/kg.

Reklama

Výběr článků

Načítám