Hlavní obsah

Veterináři zjistili vyšší obsah olova v českých výrobcích ze zvěřiny

– Praha

Státní veterinární správa (SVS) během mimořádné květnové kontroly zaměřené na masné a rybí výrobky odhalila mimo jiné nadlimitní obsah olova ve čtyřech vzorcích zvěřinových uzenin.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V rámci kontrolní akce bylo v celé ČR provedeno celkem 172 kontrol, při nichž inspektoři odebrali 198 vzorků živočišných produktů. Přestupky zjistili u sedmi vzorků. "Předmětem šetření byla analýza olova, konzervačních látek, potravinářských barviv, mikrobiální kontaminace a soulad v označování složení," uvedl Duben.

Limit pro olovo byl překročen ve čtyřech vzorcích z 21 odebraných vzorků zvěřinových salámů a klobás. Podle Dubna šlo o 20 kilogramů výrobku Jelení salám z Krkonoš zadrženého v Královehradeckém kraji, 100 kilogramů Salámu s jelením masem z Ústeckého kraje, přes 52 kg Zvěřinové klobásy z Moravskoslezského kraje a 17 kg Jeleního loveckého salámu zadrženého v Praze.

U pomazánky z uzeného lososa od polského výrobce zjistili kontroloři barviva, která nebyla uvedena ve složení výrobku. Obsah na obalu nedeklarované kyseliny benzoové zase odhalili u rybího salátu v majonéze v Ústeckém kraji.

Kontroloři odhalili a stáhli z prodeje v Jihočeském kraji také takřka 300 kilogramů tlačenky kvůli obsahu bakterie listerie.

Během mimořádné kontrolní akce byly odebrány vzorky od tuzemských i zahraničních výrobců. Jeden nevyhovující výrobek byl zahraničního původu, šest dalších pocházelo od tuzemských producentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám