Hlavní obsah

Veterináři objevili zapáchající maso z Polska, v jitrnicích byla listerie

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani v posledních dnech se inspektoři krajských veterinárních správ nenudili. Ze závažnějších zjištěných nedostatků se jednalo o vrácení zapáchajícího masa do Polska, pozastavení prošlého masa a zjištění bakterie listerie v nezanedbatelném množství uzenin, jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zásilka mraženého kuřecího strojně odděleného masa přišla z Polska k jihlavskému výrobci. „Z celkové dodávky 22 tun se ukázala část, přes 12,7 tuny, jako závadná. Šlo o smyslové změny a nakyslý zápach,“ sdělil Duben s tím, že toto množství bylo vráceno zpět dodavateli.

Při kontrole mrazírny v Trhovém Štěpánově bylo zjištěno skladování zboží s prošlým datem minimální trvanlivosti. Jednalo se přes pět tun kuřecích výrobků jako čtvrtky, řízky, stehna a drobová směs. „Celé množství bylo pozastaveno,“ doplnil Duben.

Jitrnice, slanina, šunka a párky

Kvůli zjištění bakterie Listeria monocytogenes bylo nařízeno stahování, popřípadě nepuštění do oběhu 90 kilogramů jitrnic a 50 kilogramů anglické slaniny v Crhově na Olomoucku, stejně jako téměř 200 kilogramů zámecké šunky roudnické firmy.

Nařízení stáhnout se týkalo i 25 kilogramů baby párků z Příčov na Sedlčansku. „Ve všech případech následovalo kromě pozastavení prodeje provedení sanitace výrobního zařízení a vždy pokuta,“ připomněl Duben.

Už tradičním problémem bylo nedodržení teploty, pokud jde o chlazení nejrůznějších výrobků. I v těchto případech inspektoři ukládali pokuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám