Hlavní obsah

Věřitelé SkyEurope získají jen malou část svých pohledávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Věřitelé zkrachovalé letecké společnosti SkyEurope Airlines pravděpodobně získají zpět jen malou část svých pohledávek. Vyplývá to z rozhovoru správce restrukturalizace společnosti Jozefa Giščika pro list Sme. Výši majetku aerolinií, ze kterého by měly být v případě konkurzu vyrovnané pohledávky, neupřesnil.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Článek

"Nějaký majetek tam je," řekl Griščik, který měl na starosti ozdravení společnosti. Pro věřitele SkyEurope by však bylo podle něj výhodnější, kdyby by se podařila restrukturalizace firmy. Údajně by se jim tak mohlo vrátit více peněz. "Již v čase příprav restrukturalizačního posudku byla velmi nízká míra uspokojení v konkurzu. Na tom se nic nezměnilo," uvedl.

Podle Griščika společnost mohla zachovat provoz i v době restrukturalizace, chyběly jí však finance. Právě nedostatek peněz byl důvodem, proč správce poslal v pondělí firmu do konkurzu. Šéf aerolinií Nick Manoudakis již dříve prohlásil, že SkyEurope skončily, protože nedostaly překlenovací úvěr pět miliónů eur (128 miliónů Kč).

Nízkonákladová letecká společnost byla od svého vzniku v roce 2001 ve ztrátě, její problémy se letos ještě prohloubily. Aerolinie například přišly o několik letadel a musely se stáhnout ze své vídeňské základny a lety přesunout do Bratislavy.

Z výsledků SkyEurope za prvních šest měsíců finančního roku, který skončil v březnu, vyplývá, že společnost měla vůči svým dodavatelům dluhy 59,4 miliónu eur. Peníze však dlužila i na platech zaměstnancům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám