Hlavní obsah

Velká Británie podepsala historickou obchodní dohodu s Japonskem

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Británii se podařilo dosáhnout první velké pobrexitové obchodní dohody. Spojené království se domluvilo s Japonskem. Nová dohoda o volném obchodu by měla objem vzájemného obchodu navýšit o 15 miliard liber (431,5 miliardy korun) ročně, uvedl server listu Financial Times. Jde po 47 letech o první obchodní dohodu, kterou si Británie vyjednala samostatně.

Foto: Pool, Reuters

Šinzó Abe a Boris Johnson na srpnovém summitu G7. Ilustrační snímek.

Článek

Předběžnou dohodu podepsali britská ministryně obchodu Liz Trussová a japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi. Dokument musí ještě projít parlamenty obou zemí. V účinnost by tak mohl vejít do konce letošního roku.

„Jedná se o skvělou dohodu pro Velkou Británii, která překonává dohodu mezi EU a Japonskem v klíčových oblastech jako digitální obchod, data, finanční služby a potravinové produkty,“ napsala Trussová na Twitteru.

Podle prohlášení na webu britské vlády dohoda zahrnuje například snížení či zrušení cel na vepřové a hovězí maso, lososy, pivo a řadu dalších zemědělských produktů. Japonská vláda zase zdůraznila, že díky dohodě dojde k omezení cel na dovoz automobilových a vlakových dílů do Británie.

Dohoda se zdržela kvůli jednání o podmínkách exportu britského sýru Stilton. Podle aktuální dohody mezi Japonskem a EU je od cla osvobozen jen určitý stanovený objem dovozu evropských sýrových produktů do Japonska.

Trump schválil obchodní dohodu s Čínou

Ekonomika

Británie chtěla tyto podmínky v nové dohodě vylepšit. Podle Financial Times se obě země nakonec dohodly na kompromisu.

Británie vede paralelní jednání o obchodní dohodě se Spojenými státy. Ta se ale zastavila na mrtvém bodě. Spojené království totiž nechce poskytnout neomezený přístup na britský trh americké zemědělské produkci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám