Hlavní obsah

Velikonoce na D1: Začnou opravy třech úseků, na dvou už se dělá

Řidiči, kteří budou na Velikonoce cestovat po D1, musí počítat s novými omezeními. Ve čtvrtek a pátek začnou po zimě práce na dalších třech úsecích, dohromady se jich tak bude opravovat pět. Zároveň začnou opravy D11 u Prahy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Datum zahájení letošních oprav D1

Článek

Ve čtvrtek začaly práce na sedmikilometrovém úseku na Benešovsku mezi výjezdy na Ostředek a Šternov a na sedmikilometrovém úseku mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou na Žďársku, u obou úseků ve směru na Prahu. V pátek zahájí práce na šestikilometrovém úseku mezi sjezdy na Hořice a Koberovice před Humpolcem ve směru na Brno.

Již v polovině března začala oprava úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem u 104. kilometru, což je dosud nejdelší opravovaný úsek od začátku obnovy dálnice před pěti lety. Doprava ve směru na Prahu je na tomto úseku omezena do jednoho pruhu, ve směru na Brno se jezdí ve dvou provizorních pruzích. Pokračovat budou také práce na šestikilometrovém úseku mezi Jihlavou a Velkým Beranovem, kde se začalo na počátku března a provoz je na tomto místě sveden do zúžených pruhů ve směru na Prahu.

V opravovaných úsecích dálnice je rychlost projíždějících aut snížená na 80 kilometrů v hodině. Na několika místech probíhají úseková měření rychlosti. Provoz tak o víkendu bude zpomalen na 40 kilometrech dálnice D1.

Kolony hrozí hlavně v pondělí

V pátek budou zahájeny práce také na dálnici D11 mezi Prahou a Sadskou. Práce začnou na prvních osmi kilometrech v obou směrech. Se zdržením kvůli opravám musí řidiči počítat na ústecké dálnici D8, kde bude pokračovat obnova vozovky mezi pátým a druhým kilometrem ve směru na Prahu.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) nejsou na místě obavy, že doprava kvůli opravám zkolabuje. „My jsme ty Velikonoce vybrali právě kvůli tomu, že jsou tam čtyři volné dny," uvedl ministr v polovině března. Dodal, že ve dvou z těchto dnů bývá slabší doprava.

Přitom policie podle zkušeností z minulých let o Velikonocích na silnicích očekává až o třetinu vyšší provoz. Největší nápor bývá na Velikonoční pondělí na silnicích zejména na cestě do Prahy, kam se po prodlouženém víkendu vrací mnoho řidičů. Na svátky naopak posiluje spoje většina železničních dopravců.

Reklama

Související články

Rekonstrukce D1 se protáhne do roku 2021

Rekonstrukce D1 mezi Prahou a Brnem se protáhne do roku 2021 kvůli zdržením při soutěžích na firmy. Letos se má opravovat pět až osm úseků. Řekl to v pátek...

Výběr článků

Načítám