Hlavní obsah

Veganský „sýr“ či „máslo“ z tofu se musí přejmenovat. Není to sýr ani mléko, rozhodl evropský soud

Novinky, bož

Evropský soudní dvůr rozhodl, že čistě rostlinné produkty nadále nesmějí nést označení „sýr“ nebo „mléko“. Podle soudu jde o matení spotřebitele. Týká se to především různých náhražek pro vegetariány jako „máslo“ z tofu nebo rostlinný „sýr“. Informovaly o tom agentury DPA a AFP.

Foto: Lučina

Mezi zapovězené názvy patří sýr, mléko, smetana, šlehačka, máslo, sýr a jogurt.

Článek

Mezi zapovězené názvy patří sýr, mléko, smetana, šlehačka, máslo, sýr a jogurt. Rozsudek soud vydal na základě žaloby proti německé společnosti Tofutown, kterou proti ní podal rovněž německý Svaz sociální hospodářské soutěže (Verband Sozialer Wettbewerb).

Společnost Tofutown nabízela produkty jako „Veggie-Cheese“ („veganský sýr“), uvedl německý Die Zeit. Tofutown ve své obhajobě argumentovala tím, že přímo v názvu produktu přiznává, že je čistě rostlinného produktu. Podle soudců však mohlo i tak dojít k záměně produktů, před kterou je třeba spotřebitele chránit.

Soudní dvůr již v minulosti rozhodl, že se tradiční český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, a proto ve skutečnosti o žádné máslo nejde. Čeští výrobci proto produkt označují jako tradiční pomazánkové. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám